szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tölthető elemek rendszeres használatával pénzt is megtakaríthatnak a vásárlók és kevesebb hulladékot is termelnek.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Az IKEA jövő októberig kivonja termékkínálatából a nem újratölthető alkáli elemeket, amivel a tölthető elemek használatára szeretné ösztönözni a vásárlókat. A tölthető elemek rendszeres használata hosszú távon pénzmegtakarítást jelent a vásárlók számára, és kevesebb hulladékot is termelnek.

Számos összehasonlító életciklus-elemző tanulmány azt mutatja, hogy a nagyobb energiafelhasználásuk miatt rendszeres töltést igénylő általános háztartási készülékek – játékok, elemlámpák, hordozható hangszórók, fényképezőgépek – esetében az alkáli elemek környezetterhelése nagyobb, mint a tölthető nikkel-metálhidrid (NiMH) elemeké.

Már a tizedik töltés után alacsonyabb üvegházhatásúgáz-kibocsátást eredményez a tölthető NiMH elemek használata az alkáli elemekéhez képest ugyanazon energiamennyiség előállításához. A NiMH elemek teljes környezetterhelése nagyjából az 50. töltés alkalmával már azonos vagy akár kisebb mértékű, mint az alkáli elemeké.

A 2019-es pénzügyi évben az IKEA közel 300 millió alkáli elemet értékesített világszerte. Számítások szerint, amennyiben – elméleti szinten – minden IKEA vásárló a nagyfogyasztású eszközeihez a svéd lakberendezési óriásnál kapható alkáli elem, az ALKALISK helyett LADDA nevű tölthető elemet vásárolna, és azokat csak 50-szer töltené újra, az 5000 tonna hulladékcsökkenést eredményezne éves szinten világszerte. Tekintve, hogy a cég elemei akár 500 alkalommal is újratölthetők, ez további lehetőséget jelent a hulladékmennyiség jelentős csökkentésére.   

Ez az IKEA kötelezettségvállalás globális szintű, és a teljes ALKALISK alkáli elem sorozatra vonatkozik. Egyelőre a PLATTBOJ lítium gombelem még megmarad az IKEA kínálatában, mivel több, a vállalat által kínált eszköz ezzel működik.

Németh András Zhvg

Az IKEA-nál egy székre is úgy néznek, mint erőforrásbankra

Eltűnnek-e az IKEA papíralapú katalógusai, mire a jó a vízi jácint, hogyan halad a bútor-visszavásárlás, lesz-e bútorbérbeadás, és megéri-e fenntarthatónak lenni – egyebek mellett erről beszélt a Zhvg-nek Vladimír Víšek, az IKEA regionális fenntarthatósági vezetője.

Szerdán visszavonják a budapesti maszkszabályokat

Szerdán visszavonják a budapesti maszkszabályokat

Sorosozhatnak annak, akitől elveszik a tóparti sétányát vagy a strandját

Sorosozhatnak annak, akitől elveszik a tóparti sétányát vagy a strandját

Kijev kemény válaszlépéseket ígér Magyarország ellen

Kijev kemény válaszlépéseket ígér Magyarország ellen