szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bjarke Ingels szerint nem a politikusok, nem az aktivisták és nem is a tudósok, hanem az építészek lehetnek azok, akik újratervezik úgy a földi életet, hogy az fenntartható legyen.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Bár napjaink egyik legjelentősebb építészéről van szó, a dán Bjarke Ingelst építészkörökben amolyan őrült tudósként is emlegetik. Egy nagyszabású projekt részeként az egész világot áttervezné, mégpedig úgy, hogy 2050-re 10 milliárd földlakóval számol, akik a lehető legjobban élnek – írta a TIME. Bjarke egyik legújabb munkája egy koppenhágai erőmű, aminek a tetejére sípályát tervezett, de már megtervezte azt is, hogyan néznének ki a Marson felépített települések.

A sztárépítész a fejébe vette, hogy megmenti a Földet és ehhez egy mesterterven dolgozik. A Masterplanet-tel nem kisebb célt tűzött ki maga elé Ingels, minthogy újratervezi a bolygót, mégpedig úgy, hogy csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása, megóvja a Föld erőforrásait és az új világrend alkalmazkodjon a klímaváltozáshoz is. Ingels abban hisz, hogy mindez lehetséges a már most a rendelkezésünkre álló technológiákkal és úgy, hogy a lehető legjobb életminőséget garantálja mindenkinek.

Tőle származik a „hedonista fenntarthatóság”: az az elmélete, hogy a környezetre tett hatásunk csökkenthető úgy is, hogy eközben javuljon az életminőségünk – Ingels szerint a tervezők feladata, hogy erre megoldást találjanak.

A Masterplanet lényege szerinte az, hogy minél nagyobban gondolkodunk, annál inkább látjuk a különböző területek közötti szinergiákat. „Ha házat építesz, kevés dolgot tehetsz önmagában: rakhatsz például napelemeket a tetőre. De ez nem túl hatékony. Ha várost vagy kerületet tervezel, akkor már gondolkodhatsz olyanban, hogy például felfogd az esővizet egy nagyobb területen. Vagy meg tudod úgy tervezni az energiahasználatot, hogy az kiegyenlítődjön: vannak épületek, ahol hűtésre, de van, ahol fűtésre pazarolják azt. Minél nagyobb távlatban gondolkodsz, annál több minden van, amivel már számolhatsz” – mesélte az elképzeléséről a TIME-nak.

Abban hisz, hogy valójában az építészek azok, akik megállíthatják a klímaváltozást: ők azok, akik a munkájuk során az érintett felek és résztvevők elvárásait és követeléseit összhangba hozzák. Ingels szerint a politikusok alkalmatlanok arra, hogy a klímaváltozással érdemben foglalkozzanak, ugyanis a politikai ciklusok miatt rövid távon gondolkodnak. Az aktivisták jók abban, hogy felhívják valamire a figyelmet, de szerinte ritkán érnek csak el valódi változást. A tudósok erőssége pedig a problémák megértése, csak az a baj velük a sztárépítész szerint, hogy nem vállalkozók, és ebből kifolyólag nem tudják végigvinni azt, amit kellene.

Ingels szerint maguk az államok nem játszanak túl nagy szerepet az éghajlatváltozás elleni harcban, ami szerinte a magáncégeken múlik elsősorban. A lényeg az ugyanis, hogy a tervezett változások környezeti és anyagi szempontból is fenntarthatóak legyenek. Ha pedig akadozik a finanszírozás, akkor a projekt sem fog megvalósulni. A kormányok szerepét abban látja, hogy leépítsék a cselekvés elé görgetett határokat.

A Masterplanet 10 szekcióra osztja a világ környezeti problémáit és ezek közül 5 fedi le a legnagyobb kibocsátással járó szektorokat, így a közlekedést, az energiát, az élelmezést, a gyártást és a hulladékgazdálkodást. A másik öt pedig azt fedi, mire van szüksége az embereknek ahhoz, hogy fenntarthatóan éljenek a Földön: biodiverzitásra, vízre, beporzásra, egészségre és építészetre-urbanizációra. A terv pedig költségvetést és megvalósítási fázisokat is fog tartalmazni.

A részét képezik majd olyan elemek is, amelyeken már dolgoznak: így egy műanyag-újrahasznosító létesítmény az USA-ban és olyan lebegő városok, amikbe költözhetnek majd azok, akik a tengerszint emelkedése miatt kénytelenek elhagyni az otthonukat. Az építész kitért arra is, hogy geológusok jelenleg is kísérleteznek például az ún. kőliszttel, hogy újból termővé fordítsanak már elhagyatott területeket: még a legutóbbi jégkorszak alatt a gleccserekből legördülő kövek ugyanis tápanyagokban gazdag törmeléket hordtak magukkal, az érintett területeken pedig ezek táplálták a növényvilágot.

Az építész és irodája a világ vezető szakértőivel is egyeztet, mielőtt 2021-ben bemutatnák a tervet.

Elkezdték felújítani az utat, előkerült 400 sír

Elkezdték felújítani az utat, előkerült 400 sír

Varga Mihály bejelentette, hogy kedden majd bejelentenek valamit

Varga Mihály bejelentette, hogy kedden majd bejelentenek valamit

Külön adásrészt szántak Orbán kinevetésére a német köztévén

Külön adásrészt szántak Orbán kinevetésére a német köztévén