szerző:
hvg.hu

A kelet-európai bevándorlókat igen hátrányasan érintő szabályozást készülnek elfogadni Nagy-Britanniában. A javaslatot Cameron ultimátumszerűen terjesztette az EU elé. A visegrádi országok egy emberként hördültek fel, kivéve Magyarországot. Diplomáciai források szerint Orbán és a brit kormányfő gyümölcsöző kapcsolatában kell keresni a hallgatás okát.

David Cameron brit miniszterelnök radikális keddi javaslata után élesen reagáltak a visegrádi országok, egyedül Magyarország maradt csendben. A Daily Telegraph kiderítette, miért.

Mint arról beszámoltunk, a brit kormányfő kemény javaslatcsomagot terjesztett az Európai Unió elé, amivel szélesebb mozgásteret kíván elérni országa számára. Cameron gyakorlatilag ultimátumot nyújtott be: ha nem enged a keménykedésnek az EU, kiléptetheti a briteket. A javaslat része az a régóta rettegett szigorítás is, amivel Nagy-Britannia diszkriminálhatja az EU-s bevándorlókat a munkaerőpiacon. A szigorítás lényege, hogy az EU-tagállamokból érkező munkavállalók négyévi folyamatos, bejelentett, legális munkaviszony után férhetnének csak hozzá a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez.

Ez a visegrádi országokból érkező munkavállalókat érinti a leghátrányosabban, Lengyelország, Szlovákia és Csehország ennek megfelelően reagált Cameron követeléseire. Álláspontjuk szerint ha Brüsszel jóváhagyja a javaslatot, az új szabályozás sérti az egyenlő bánásmód elvéről szóló EU-egyezményt.

A megválasztott lengyel külügyminiszter egyenesen arról beszélt, hogy a brit szabályozás megalázná az országban dolgozó lengyeleket, Szlovákia szerint pedig nem lehet kettős mércét alkalmazni az EU-s állampolgárokra. Ezzel egybehangzóan nyilatkozott a cseh miniszterelnök is, aki szerint Cameron szabad mozgást korlátozó követelése komoly gondot okoz a Cseh Köztársaságnak.

©

Egyedül a magyar kormány hallgatott nagyokat az ügyben, amit budapesti diplomáciai források Cameron és Orbán Viktor miniszterelnök igen szoros kapcsolatával magyaráztak a Telegraphnak. Orbánból akár David Cameron kulcsfontosságú szövetségese is lehet – közölték a brit lappal.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!