szerző:
hvg.hu/MTI

Három fideszes képviselő – Gulyás Gergely, Hende Csaba és Répássy Róbert – nyújtotta be az erről szóló törvényjavaslatot.

Az indoklás szerint "mind az Országgyűlés közjogi helyzete, mind a független és hatékony működéséhez fűződő kiemelkedő közérdek indokolja, hogy az Országgyűlés Hivatalában dolgozó köztisztviselőknek saját életpályamodellt alakítsanak ki."

A gyakorlatban ez jelentős béremelést jelent.

A Normakontroll blog írta meg, hogyan változik majd a parlamenti köztisztviselők járandósága. Jelenleg egy diplomás beosztott közszolga havi illetménye pótlékok nélkül a pályán töltött idő függvényében 179 ezer forint és 348 ezer forint között van, a hatályos 38 650 forintos illetményalappal számolva.

Ugyanennyi járna jövőre is, ezen változtatna a törvényjavaslat. Az, ha elfogadják, január 1-jétől körülbelül duplájára emelné az érintettek fizetését az illetményalap változása nyomán. A javaslat szerint ugyanis az érintettek illetményalapja a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett két évvel korábbi nemzetgazdasági átlagos bruttó kereset lesz. Ez 2016-ban 263 171 forint volt. Így az évek számától függő szorzókkal 395 és 684 ezer forint között alakulna.

A blog megjegyzi: az illetményalap egy olyan nemzetgazdasági mutatóhoz van kötve, ami az utóbbi időben messze az infláció fölötti emelkedést mutat, és nem függ a törvényhozó kénye-kedvétől, automatikusan emeli minden évben az érintettek bérét. Míg a mezei köztisztviselőké csak akkor emelkedik, ha a költségvetési törvényben emeli a jogalkotó, nem is történt emelés 2013 óta.

A javaslat alapján az eddigi 25 helyett már 20 év közszolgálati jogviszony után járna jubileumi jutalom az országgyűlési köztisztviselőknek.