Kocsis Andrea
Kocsis Andrea
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hiányzó padtárs nyerte az idei Katalizátor-díjat. A kezdeményezés a színház eszközével hívja fel a figyelmet a szegregált oktatás hibáira. A motor kategóriában a Gallery8 lett a győztes.

A Katalizátor-díjat a tranzit.hu képzőművészeti egyesület hozta létre 2010-ben, tavaly az önszerveződés volt a díj témája, akkor azt a Hallgatói Hálózat nyerte el. Papp Gáspár projektkoordinátor elmondta, hogy az idei fókusz a társadalmi elkötelezettség volt. Olyan kezdeményezéseket kerestek, amelyek a művészetet választották társadalmi változásokat elősegítő eszközként. Ebben az évben két díjat is osztottak: művészet és motor kategóriákban.

A hiányzó padtárs

A művészeti kategória díját egy színházi előadás, A hiányzó padtárs nyerte el. A projekt roma színészekkel mesél el rendhagyó módon egy történetet arról, hogyan élik meg a szegregált oktatást a roma diákok.  A darabot gimnáziumokban, tanárképző karokon adják elő. A színészek megmutatják a szegregált osztályból eredő saját élményeiket, majd szerepet cserélnek a diákokkal, hogy átérezzék és megéljék egymás helyzetet. Az előadás végén tantestületté alakulva egy új iskolarendszert terveznek közösen, amely nem érinti hátrányosan a diákjait.

 „Szeretnénk levinni Sajókazára az Ámbédkar iskolába ezt a darabot, mert azoknak is el szeretnénk játszani, akikről szól, és akiknek hasonló élettörténetük, tapasztalatuk van, például hasonló módon estek ki az iskolarendszerből” – mondta a hvg.hu-nak a darabban játszó Varga Attila.

„Nehéz volt a döntés. Bár a rövidített lista láttán már voltak impresszióink, de az este pont arról szólt, hogy még lehet formálni ezt a véleményt. Társadalmi elkötelezettség terén egyik projekt sem hagyott kívánnivalót maga után, ezért a művészeti szempontot is kellett nézni. A hiányzó padtárs a komplexitásával emelkedett ki. Módszertanilag is ez volt a legmegalapozotabb” – válaszolta a hvg.hu kérdésére K. Horváth Zsolt történész, a Mérei Szakkollégium alapítója, a zsűri tagja

A társadalom motorjai

A motor kategóriában a művészeti elem nem volt követelmény. Ebben a csoportban olyan projektet jelöltek, amelyek olyan probléma kezelésére vállalkoznak, amiket az állam nem képes megoldani, mint például a hajléktalanság, ökológiai kérdések vagy romaságot érintő problémák.

A kategória díjazottja a Gallery8 lett, melynek célja, hogy a kortárs roma művészetet a nemzetközi kortárs művészeti világ részévé tegye. Székely Katalin művészettörténész, a zsűri tagja kiemelte, hogy mindezt a beszűkült, hagyományos intézményi struktúrán kívül, jól felépített kommunikációval és kiváló szakemberekkel teszi.

„Részvételi” díjazás

A díjak odaítélését egy többlépcsős szűrési folyamat előzte meg. A díjazás menetét bárki befolyásolhatta: egy előválogatáson szavazták meg közös vita során a résztvevőkkel, hogy mit értsünk társadalmilag elkötelezett alatt, és milyen szempontoknak kell megfelelnie egy ilyen projektnek.

Mindkét kategóriában négy-négy projekt került a döntőbe. A projektek működését kisfilmekből ismerhettük meg (Kerényi Máté és Karas Dávid készítette ezeket), majd kérdéseket lehetett feltenni a projektek képviselőihöz.

A művészetiben a nyertes A hiányzó padtárs mellett a fiatal menekültekkel foglalkozó Open Doors Hungary, a nyolcadik kerületben karneválszerű utcai akciókat szervező 20 forintos operett és székelyudvari hajléktalan embereknek személyre szabott segítséget nyújtó A város és lakói projektek versengtek a félmilliós fődíjért. Motor kategóriában a végső győzelemre esélyes volt még a Duna-part városi térként való használatát tematizáló Valyo – Város és folyó projekt, valamint a Gólya presszó közösségi központ is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!