Mizsur András
Mizsur András

A TV2 stábja a Momentum Mozgalom szolnoki rendezvényén próbálta leleplezni az új SZDSZ-t, de arra sem kaptak választ, hogy a gyáva momentumosok fognak-e még káromkodni. A párttá alakuló politikai formáció szerint a sajtó fogalmába nem tartozik bele a "rákosista filmhíradókat idéző propagandagép", ezért nem engedték forgatni a TV2 stábját.

A Magyar Idők, a Demokrata, a Figyelő, a PestiSrácok és az Origo után a Tényeken volt a sor, hogy újabb leleplező-lejárató anyaggal álljon elő Momentumról. Az ország legjobb híradójának kikiáltott, világszínvonalú körülmények között készülő műsor nem is hagyta cserben a kormánypropaganda fogyasztóit: vasárnap este “A Momentum gyáva” címmel ment le egy riport a mozgalom szolnoki rendezvényéről.

A kb. 3 perces blokkban többek között elhangzik, hogy a momentumosok titokban szervezik a vidékjárást, hogy “csak azok legyenek ott, akik velük azonos vélemény vannak”, nem engedték forgatni a TV2 stábját (csak vágóképezni) és a kérdésekre sem válaszoltak, például arra, hogy az Echo TV után máskor is trágárkodnak-e majd. (Az aláírásgyűjtés elején a PestiSrácok írta meg, hogy Haris Éva Együtt-alapító mellett Szabó Pál, a Gyurcsány-kormány Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi minisztere áll a mozgalom mögött. Ekkor terjedt el a momentumosok között, hogy “ki a faszom az a Szabó Pál?”, ezt idézte fel Soproni Tamás, a Momentum alelnöke az emlékezetes Echo TV-s beszélgetésben.)

A riportban a number one híradó nézőinek megint idézték az egyik momentumos, Mécs János korábbi írását a vidékiek "gyűlöletéről", de azt nem árulták el, hogy a szerző azt szatírának szánta, épp a zsigeri vidékgyűlöletet gúnyolta ki. A Tények ismét arra panaszkodott, hogy a Momentum nem árulja el, miből futotta a NOlimpia kampányra, illetve a “szolnoki kiruccanásra”, miközben a kampányelszámolást a Momentum közzétette a neten.

A kormánybarát médiagépezett olajozott működését mutatja, hogy a TV2 anyagát nem sokkal később szemlézte is az Origo.

©

"Rákosista filmhíradó"

Kérdésünkre a Momentum Mozgalom azt közölte, hogy Szolnokon két rendezvényük zajlott párhuzamosan. Az országjárós esemény nyílt volt, de az aktivistáknak szóló tábor nem. A tábor házirendje miatt nem lehetett videózni, de a TV2 ezt így is megtette. Előbbin 50-60, utóbbin 300 fő vett részt. A nyilvános fórum helyszínét az utolsó pillanatban a helyiek visszamondták (a Momentum szerint azért, mert féltek a következményektől), ezért derült ki későn, hol tartják végül.

Mint elmondták, a lakossági fórum sajtónyilvános volt, csak a propagandamédia számára nem.

“A TV2-t nem tartjuk sajtóterméknek, azért nem engedjük be őket, hogy ne tudják listázni a szimpatizánsainkat. Budapestről küldték oda a TV2 munkatársait, hogy lejáratóanyagot készítsenek. Bár mi engedtük volna a forgatást, a szolnokiak nem voltak rájuk kíváncsiak. Ezt súlyos bazmegelések közepette vették tudomásul”

- írták válaszukban.

Azért nem nyilatkoztak a TV2-nek, mert álláspontjuk szerint az nem valódi médium, hanem a "rákosista filmhíradókat idéző propagandagép". Ezt a stábbal is közölték a helyszínen. A Nolimpia kampány költségeinek részletes, mindenki számára nyilvános elszámolását pedig el fogják küldeni a TV2-nek.

A teljes Tények-adás itt nézhető meg:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!