Mizsur András
Mizsur András

A TV2 stábja a Momentum Mozgalom szolnoki rendezvényén próbálta leleplezni az új SZDSZ-t, de arra sem kaptak választ, hogy a gyáva momentumosok fognak-e még káromkodni. A párttá alakuló politikai formáció szerint a sajtó fogalmába nem tartozik bele a "rákosista filmhíradókat idéző propagandagép", ezért nem engedték forgatni a TV2 stábját.

A Magyar Idők, a Demokrata, a Figyelő, a PestiSrácok és az Origo után a Tényeken volt a sor, hogy újabb leleplező-lejárató anyaggal álljon elő Momentumról. Az ország legjobb híradójának kikiáltott, világszínvonalú körülmények között készülő műsor nem is hagyta cserben a kormánypropaganda fogyasztóit: vasárnap este “A Momentum gyáva” címmel ment le egy riport a mozgalom szolnoki rendezvényéről.

A kb. 3 perces blokkban többek között elhangzik, hogy a momentumosok titokban szervezik a vidékjárást, hogy “csak azok legyenek ott, akik velük azonos vélemény vannak”, nem engedték forgatni a TV2 stábját (csak vágóképezni) és a kérdésekre sem válaszoltak, például arra, hogy az Echo TV után máskor is trágárkodnak-e majd. (Az aláírásgyűjtés elején a PestiSrácok írta meg, hogy Haris Éva Együtt-alapító mellett Szabó Pál, a Gyurcsány-kormány Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi minisztere áll a mozgalom mögött. Ekkor terjedt el a momentumosok között, hogy “ki a faszom az a Szabó Pál?”, ezt idézte fel Soproni Tamás, a Momentum alelnöke az emlékezetes Echo TV-s beszélgetésben.)

A riportban a number one híradó nézőinek megint idézték az egyik momentumos, Mécs János korábbi írását a vidékiek "gyűlöletéről", de azt nem árulták el, hogy a szerző azt szatírának szánta, épp a zsigeri vidékgyűlöletet gúnyolta ki. A Tények ismét arra panaszkodott, hogy a Momentum nem árulja el, miből futotta a NOlimpia kampányra, illetve a “szolnoki kiruccanásra”, miközben a kampányelszámolást a Momentum közzétette a neten.

A kormánybarát médiagépezett olajozott működését mutatja, hogy a TV2 anyagát nem sokkal később szemlézte is az Origo.

©

"Rákosista filmhíradó"

Kérdésünkre a Momentum Mozgalom azt közölte, hogy Szolnokon két rendezvényük zajlott párhuzamosan. Az országjárós esemény nyílt volt, de az aktivistáknak szóló tábor nem. A tábor házirendje miatt nem lehetett videózni, de a TV2 ezt így is megtette. Előbbin 50-60, utóbbin 300 fő vett részt. A nyilvános fórum helyszínét az utolsó pillanatban a helyiek visszamondták (a Momentum szerint azért, mert féltek a következményektől), ezért derült ki későn, hol tartják végül.

Mint elmondták, a lakossági fórum sajtónyilvános volt, csak a propagandamédia számára nem.

“A TV2-t nem tartjuk sajtóterméknek, azért nem engedjük be őket, hogy ne tudják listázni a szimpatizánsainkat. Budapestről küldték oda a TV2 munkatársait, hogy lejáratóanyagot készítsenek. Bár mi engedtük volna a forgatást, a szolnokiak nem voltak rájuk kíváncsiak. Ezt súlyos bazmegelések közepette vették tudomásul”

- írták válaszukban.

Azért nem nyilatkoztak a TV2-nek, mert álláspontjuk szerint az nem valódi médium, hanem a "rákosista filmhíradókat idéző propagandagép". Ezt a stábbal is közölték a helyszínen. A Nolimpia kampány költségeinek részletes, mindenki számára nyilvános elszámolását pedig el fogják küldeni a TV2-nek.

A teljes Tények-adás itt nézhető meg: