szerző:
hvg.hu

Nem tesz jót a pártnak, mindenki fogja vissza magát és gondolja át, miket posztol a kampányban – teremtette le a hvg.hu információi szerint a fideszes képviselőket Pócs János múlt heti Facebook-bejegyzése miatt Gulyás Gergely frakcióvezető. A frakciótagok közül volt, akinek igazából tetszett Soros ledisznózása, mások szerint azért nem vet túl jó fényt a Fideszre.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Intő példaként beszélt a kormánypárti képviselők előtt Pócs János múlt heti nagy vihart kavart soros-disznós Facebook-bejegyzéséről a képviselőcsoport hétfői ülésén a Fidesz frakcióvezetője. A résztvevők beszámolója szerint Gulyás Gergely nem nevezte meg a képviselőt, de némi indulattal a hangjában arra kérte a fideszeseket, hogy pár hónappal a választások előtt mindenki nagyobb felelősséggel gondolja át, hogy miket posztolgat a közösségi oldalakra, mert egy meggondolatlan bejegyzéssel sokat árthat a pártnak.

Pócs János – ahogy arról beszámoltunk – pénteken egy disznóvágásról készült fotót töltött fel a közösségi oldalára, a megperzselt állaton az alábbi felirattal: ő volt a soros.

Az önmagában sem ízléses fotót a képviselő az alábbi kommenttel fejelte meg: „A jásziványiak az imént küldték ezt a fotót az erdélyi testvértelepülésükről. Ott már egy disznóval kevesebb van.”

©

Bár a képviselő a hvg.hu-nak azt állította, az egésznek semmi köze Soroshoz, illetve az ellene zajló kormányzati kampányhoz, egész nap szorgalmasan törölgette a kép alól a beérkező felháborodott kommenteket, miközben a Bloomberg és a Times of Israel címlapján hozta a történetet, és arra emlékeztetett, hogy a Fidesz Soros-ellenes kampányának köszönhető a magyarországi antiszemitizmus erősödése.

Pócs Jánossal információink szerint egyébként külön is elbeszélgetett a frakcióvezető. A képviselő azonban nem akart beszélni erről, a hvg.hu kérdésére azt mondta, már mindent elmondott a sajtónak, amit el akart mondani az ügyről.

A parlamentben hétfőn megkérdezett kormánypárti képviselők között akadt, aki nem talált kivetnivalót Pócs posztjában, ártatlan viccnek gondolta azt, sőt volt, aki kifejezetten szórakoztatónak tartotta:

„Kétségkívül van egy áthallása, de bevallom, én jót röhögtem rajta”

– ismerte el például a hvg.hu-nak egy kormányzati pozíciót is betöltő fideszes, több képviselő viszont egyetértett a frakcióvezetővel és „rossz hangulatúnak”, a pártra veszélyesnek ítélte Pócs bejegyzését.

Egy képviselő különösen azért helytelenítette az áthallásos megjegyzést, mert Soros Györgyöt állítása szerint a Fidesz a legtöbb esetben jogosan támadja, mint „Magyarország, a magyar érdekek ellenségét", egy miatt viszont nem támadhatja, sőt meg kell védenie: az pedig a zsidó származása.

„Mifelénk másfajta szokások vannak disznóvágáskor”

– jelezte ellenérzéseit visszafogottan egy idősebb fideszes képviselő is. Egy másik pedig azt mondta: fogta a fejét, mikor a sajtóban olvasott Pócs bejegyzéséről.

„Jani aztán tudja, mi kell az embereknek”

– nevetgélt az illető, felidézve, hogy az amúgy halk szavú képviselőtársa ennél jobban kiakasztotta, amikor két éve karácsony előtt a választókörzetében világító Szűz Máriát ábrázoló kulcstartókat osztogatott a templomból kijövőknek, rajta a felirattal: Pócs János országgyűlési képviselő ajándéka.

A parlament folyosóján hétfőn Orbán Viktortól is próbáltuk megtudni, mit gondol Pócs János „viccéről”, de a miniszterelnök nem reagált érdemben. Pár perccel korábban a Hír Tv tudósítójának pedig szokásos fordulatával hárított, mondván a disznóvágás nem tartozik a kormány hatáskörébe. A miniszterelnök előszeretettel használja e formulát a kínos kérdések lerázására: két héttel ezelőtt az ufókról (a Fidesz-frakció által 5000 példányban beszerezett ufológus szerző Soros-könyvéről) mondta Orbán a hvg.hu-nak ugyanezt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!