szerző:
hvg.hu

2 millió 633 ezer 445 euró, vagyis több mint 800 millió forint ajándékozásáról foglalt hiteles közjegyzői okiratba nyilatkozatot Kósa Lajos megbízója – írja a szerdai Magyar Nemzet.

A lap birtokába került dokumentum szerint a megbízó a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli

miniszter édesanyjának kívánta utalni a pénzt saját bankszámlájáról, a "megajándékozottal történt előzetes egyeztetés alapján".

Az okiratban Kósa Lajos édesanyjának banki adatai is szerepelnek.

A lap – ahogy megírtuk – kedden közölt már egy részletet az iratokból. Ezekből az derül ki, hogy a miniszter 4 milliárd 350 millió euró felett rendelkezhetett.

A csengeri "háztartásbeli" fia szerint Kósa Lajos érdeklődött nála a 4 milliárd eurós örökségről

Elértük a csengeri állítólagos örökösnő fiát, aki a Magyar Nemzet keddi cikkében tálalt ügyben megbízhatta Kósa Lajost a 4,35 milliárd eurós vagyon kezelésével. Szabó Gábor azt állítja, anyja ügyvédjétől Kósa vele rokoni kapcsolatban álló barátjához szivárgott ki az információ a mesés örökségről, a volt debreceni polgármester ezek után maga kereste meg őket.

Kósa az ügyben kedden többször is megszólalt, a hvg.hu-nak is nyilatkozott, szélhámosságot emlegetett. A dokumentumok hitelességét azonban nem vitatta, és elismerte azt is, hogy járt a papírok fejlécén szereplő közjegyző, Tóth Ádám irodájában.

A laphoz eljutott dokumentumok szerint Kósa és a megbízója azt is okiratba foglalta, hogy a megbízó a kisrepülőket üzemeltető neves svájci cég, az Altenrhein Aviation AG részvényese.

A dokumentumok egy része angol nyelven íródott, s feltűnik bennük Czakó János neve is, aki Kósa Lajos mellett másik megbízottként jogosult részt venni és képviselni a megbízót a cég 2013-as és 2015-ös részvényesi találkozóját. Egy 2015-ös keltezésű papíron Czakó neve mellett Szabó Tamásé is szerepel, mindketten jogosultságot kaptak az okirat szerint arra, hogy 2015 novemberében, illetve decemberében 25-25 millió eurót vegyenek fel a megbízó svájci széfjéből.

Ez ellentmond Kósának azon állításával, amely szerint debreceni polgármestersége idején történt az eset, 2015-ben ugyanis már nem volt Debrecen polgármestere.

Az ügy további fejleményeiről itt olvashatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!