szerző:
Papós Tamás

Észak-Koreában szinte egy az egyben lemásolták az Apple számítógépeinek operációs rendszerét, majd tettek bele néhány alattomos programot.

Az észak-koreai kormány egy új szintre emelte a diktatúrát, pontosabban az állampolgárok utáni kémkedést. A BGR számára két német kutató, Florian Grunow and Niklaus Schiess tette letölthetővé és kipróbálhatóvá az általuk felfedezett operációs rendszert, amelyet Észak-Koreában fejlesztettek, hogy megfigyeljék a felhasználókat.

Ebben olyan kémprogramokat helyeztek el, amelyek teljes ellenőrzés alatt tartják az észak-koreaiakat. Például van benne egy olyan program, amely a gyanús fájlokat vízjellel látja el és innentől kezdve folyamatosan követi az alakulását.

©

Az operációs rendszer ráadásul megszólalásig hasonlít az Apple számítógépein futó OS X-re. Ez ugyan nem egyedülálló, hiszen van még néhány olyan Linux-alapú rendszer - feltehetően ez is az -, amely szintén nagyon hasonlít a Macintosh gépek rendszereire (pl.: PearOS, Elementary OS Luna, Klementine), de mindenképp érdekes, hogy Észak-Korea is hangsúlyt fektetett erre.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!