szerző:
hvg.hu

A TeacherGaming nevű finn vállalkozás a játékokban rejlő pedagógiai lehetőségekkel forradalmasítaná az oktatást, megoldást nyújtva az iskolai figyelemhiányra is. A projekt máris komoly támogatóbázissal rendelkezik.

A játékos tanulás rendes, iskolai közegben való alkalmazás nem új dolog, mi is bemutattuk annak idején, hogyan válhatott például egy Budapest-közeli intézmény központja az informatika oktatás egyik hazai jó példájává.

Hasonló elgondoláson alapszik (már ami a szoftveralapú szórakozást illeti) egy finn csapat ötlete is, amelyik videojátékokkal orvosolná az osztálytermi oktatás gyakori problémáit, így a figyelem, illetve a lelkesedés hiányát. Alighanem már most sikertermékről van szó, hiszen épp az a csapat dolgozik rajta, amelyik a nagysikerű Minecraft edukációs változatát is gyártotta.

„Tanárként személyesen tapasztaltam meg azt, hogy a videojátékok milyen ösztönzőerővel bírnak. Azon kezdtem gondolkodni, hogyan tudnám ezt az erőt iskolai közegre átültetni” – mondta a TechCrunchnak a TeacherGaming társalapító-vezérigazgatója. Santeri Koivisto szerint a játékok legfőbb mozgatórugója, hogy miközben játszunk, tanulunk is, „hiszen elsajátítjuk a világ szabályait, amely magában foglalja a közegben való boldoguláshoz szükséges készségek megtanulását is.” Koivisto példaként említette az űrhajós és stratégiai programokat is. „Attól, hogy nem értünk az asztrofizikához, még hajlandók vagyunk kipróbálni, akár órákat sem sajnálva rá. A TeacherGaming pedig épp ezt hasznosítja, hogy hidat képezzen az iskolai és a játékokkal való tanulás között.”

A projekt motorja egy program, amely a játékok pedagógiai szempontú elemzésére szolgál, és lecketervet is tartalmaz. Az ötlet egyelőre kísérleti fázisban tart, de eddig világszerte 3700 iskola jelezte szándékát, hogy kipróbálná a mostanra 1,6 millió dolláros, azaz kb. 400 millió forintos támogatói tőkével rendelkező TeacherGaminget. Igaz, ők valószínűleg még nem olvasták a WHO legfrissebb jelentését, amely bizonyos szempontból nagyon nem jó dolgokat mondott a videojátékozásról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Gécs Dániel Tech

Bud Spencer-rajongó? Ütős videojáték készült, tényleg olyan lett, mint a filmek

Virtuális csihi-puhi, hagymás bab és olyan autentikus hangulat, ami az eddigi visszajelzések alapján minimum kiüti a ház oldalát – röviden ilyen a közösségi finanszírozásból született Slap and Beans, amely a két pofonosztó legendának kíván újkori emléket állítani. Kipróbáltuk a Bud Spencer és Terence Hill kalandjaira épülő új videojátékot.