szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Most, hogy a kormányoldalon az olimpiai álmot temetik, az illetékesek hirtelen úgy érzik: kéznyújtásnyira volt Budapest a 2024-es játékok elnyerésétől. Egy hete még azt állították, öt százalékra teszik a magyar főváros győzelmi esélyeit.

Bár Orbán Viktor nagy álma volt a budapesti olimpiarendezés, valójában – és szigorúan név nélkül nyilatkozva – a kormány és a Fidesz vezetése sem adott 5 százaléknál nagyobb esélyt arra, hogy Budapest győz Los Angeles vagy Párizs pályázatával szemben. Sőt, volt, aki arról is beszélt, "akkor lennénk bajban, ha tényleg elnyernénk a rendezést". Igaz, ekkor még abból indultak ki, hogy a Momentum kezdeményezése megakadályozható, nem lesz elég aláírás, vagy eleget lehet közülük érvényteleníteni, hogy a küszöb alá essenek.

A "kevesebb mint 5 százalékból" Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője 70 százalékot "vallott be", mikor a 24.hu-nak azt mondta, a momentumos aláírásgyűjtés után estek vissza az esélyek, és már csak 30 százalék se maradt belőle. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach nem pont így látta: az AP-nek azt mondta, "Magyarország a kevésbé esélyes pályázók között van". Ezt a fél mondatot valahogy nem idézte tőle az MTI, mikor vasárnap kiadta a hírt a nyilatkozatáról. Cserébe beszúrt egy másik felet a politikai hátsó szándékokról.

Most, hogy minden esélyt elúszni látnak, hirtelen kiderül, hogy Budapest volt a legesélyesebb. Borkai Zsolt a fővárosi közgyűlésben azt mondta, mindenki csodájára járt a budapesti pályázatnak, Los Angeles polgármestere Katarban veregette a vállát, Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat kormányzati felelőse is azt mondta, minden esélyünk megvolt a győzelemre, a világ minden tájáról azzal hívák NOB-tagok, hogy ki ne szálljon Budapest, a szeptemberi eredményhirdetésen meg verhetjük a fejünket a falba, hogy nyerhettünk volna. De az álomnak lőttek, a pályázat mögül kihátrált ellenzék miatt.

Fürjes azzal érvelt, miután korábban nem volt vita a pályázatról, szükségtelen lett volna a népszavazás. Most, hogy már van vita, újfent szükségtelen. Arra ugyanakkor nincs válaszuk, hogy ha teljes volt a társadalmi egység, és csak pár jelentéltelen ellenzéki formáció fordult az ügy ellen, miért nem próbálják megnyerni a népszavazást? Ha a legnagyobb győzelem kapujában állunk, miért nem gondolják nyerhetőnek a budapesti referendumot?

Annyit megsúgunk, hogy a tucatnyi hibáztatott ellenzéki politikusnak a népszavazáson csak egy szavazata van, sőt, Botka Lászlónak szegediként egy sincs.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!