szerző:
hvg.hu

Emberölés bűntettében talált bűnösnek öt vádlottat az olasz bíróság a Costa Concordia utasszállító hajó 32 ember - köztük egy magyar zenész - halálát követelő tavalyi balesete ügyében. A kapitány tárgyalását egyelőre elhalasztották.

A bíróság a hajót a baleset idején vezető indonéz kormányost, két tengerésztisztet, a fedélzeti hotel igazgatóját és a hajózási társaság válságkezelő egységének vezetőjét találták bűnösnek,. Az öt tiszt vádalkut kötött, és most 18 hónaptól két év 10 hónapig tartó felfüggesztett büntetést kapott. Gondatlanságból elkövetett emberölés, hanyagság és hajótörés miatt emeltek ellenük vádat, és ők is bűnösnek mondták magukat, így lerövidítették a bírósági eljárást. Ugyanakkor egyikük sem megy börtönbe, mert az ítéleteket két évre felfüggesztették.

A Costa Concordia kapitányának tárgyalását egyelőre szeptemberre halasztották, mert ügyvédei elektromos tesztek elvégzését kezdeményezték a hajóroncson (a védelem szerint a hajó meghibásodott, a kapitány ezért vitte a part közelébe). A kapitányra - ha bűnösnek találják - akár húszéves büntetés is várhat. Ügyvédei korában sikertelenül próbáltak vádalkut kötni, az ügyészek ugyanis legalább öt évre akarták börtönben látni.

Costa Concordia tengerjáró hajó a toscanai Giglio szigeténél futott zátonyra 2012. január 13-án: túl közel ment a partokhoz, és egy szikla hetven méteres lyukat vágott az oldalán. A hajó nagy része megtelt vízzel, ettől pedig az oldalára dőlt. A vád tíz embert, köztük Francesco Schettino kapitányt tett felelőssé a 32 ember halálát követelő balesetért. A Costa Concordia biztonsági műszereinek nagy része nem volt bekapcsolva a baleset estéjén, és Schettino csak az ütközés után egy órával rendelte el az evakuálást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!