szerző:
MTI

Putyin utasítására az ország délnyugati részén harci készültségbe helyezték az orosz csapatok jelentős részét, így a légierő és a katonai légi szállítás egységeit. A hadgyakorlat célja, hogy terrortámadások és más kihívások esetére ellenőrizze a csapatok harci képességeit. A déli katonai körzet az észak-kaukázusi térséget, az Ukrajnával határos orosz területeket és a Krím félszigetet foglalja magában, valamint három katonai támaszpontot Dél-Oszétiában, Abháziában és Örményországban.

Oroszország előre be nem jelentett hadgyakorlatot kezdett hétfőn hajnalban a déli katonai körzetben, hogy ellenőrizze csapatainak harci és védelmi képességét az esetleges terrortámadások és más típusú "kihívások" esetén – jelentette be Moszkvában a hírügynökségeknek Szergej Sojgu védelmi miniszter.

Vlagyimir Putyin elnök – aki egyben a hadsereg főparancsnoka – utasítására az ország délnyugati részén helyi idő szerint hajnali öt órakor harci készültségbe helyezték az orosz csapatok jelentős részét, így a légierő és a katonai légi szállítás egységeit.

Katonai díszszemle Moszkvában
©

Sojgu elmondta: ezzel a hadgyakorlattal ellenőrizni akarják, hogy a hadsereg miként képes végrehajtani a terrorizmus elleni harccal összefüggő harci feladatokat, válaszolni a terrorista támadásokra vagy természeti csapásokra. Ugyancsak tesztelik a különféle egységek manőverezési képességét a katonai átcsoportosítások során. Kipróbálják a légierő és a légvédelmi erők reakcióképességét a fontos katonai létesítmények és kormányzati intézmények elleni támadások esetén.

A déli katonai körzet az észak-kaukázusi térséget, az Ukrajnával határos orosz területeket és a Krím félszigetet foglalja magában, valamint három olyan katonai támaszpontot, amely orosz területen kívül működik, mégpedig Dél-Oszétiában és Abháziában, valamint Örményországban. Ugyancsak e körzet parancsnoksága alá tartozik a fekete-tengeri hadiflotta és a Kaszpi-tengeri flottilla.

Moszkva részletes tájékoztatást adott az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet (EBESZ) tagországainak az előre nem bejelentett hadgyakorlat megkezdéséről.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!