szerző:
MTI

A Szaúd-Arábia és Thaiföld között több mint 25 éve tartó gyémántviszályban újabb fordulat következett be, mivel a drágakövek tolvaja úgy határozott, hogy lemond világi életéről, és szerzetesnek áll - közölte a dpa német hírügynökség.

1989-ben Kriangkrai Tehamong takarítóként dolgozott az egyik szaúdi herceg palotájában, ahonnan több mint 17 millió euró (mintegy 5,3 milliárd forint) értékben ékszereket tulajdonított el. Thaiföldre menekült, ahol rövid időn belül elfogták. A thaiföldi hatóságok lefoglalták a tolvaj zsákmányának nagyobb részét, majd  visszaszolgáltatták.

A szaúdi herceg azonban később azt állította, hogy a visszakapott gyémántok csupán értéktelen hamisítványok. A thaiföldi hatóságok ezt cáfolták.

Három szaúdi diplomatát, akiket az eredeti kövek felkutatására küldtek, meggyilkoltak 1990-ben Bankokban, egy üzletember pedig eltűnt. A szunnita királyság arra gyanakodott, hogy az ékszerek eltűnését övező összeesküvéshez a legmagasabb thaiföldi vezető köröknek is közük van. 2014-ben négy gyanúsított, köztük egy rendőrt is bizonyítékok hiányában felmentettek.

Az ügy máig megoldatlan maradt, Kriangkrait ugyanakkor hazájában öt év börtönre ítélték a lopás miatt. Az 1989-ben történt nagy port kavaró bűntény miatt Szaúd-Arábia máig nem küldött nagykövetet Thaiföldre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!