Két magyar kutató forradalmasíthatja a bőrelváltozások vizsgálatát

6 perc

2019.10.29. 06:00

2019.10.29. 09:28

Az új képalkotó eljárással nem lesz szükség bőrbiopsziára, hetekig tartó leletezésre, pénzt és időt is spórolhatnak vele. Ha minden jól megy, két-három év múlva a bőrgyógyászati rendelőkben is ott lehet a most még szobaméretű vizsgálati készülék.

Szipőcs Róbert fizikus és Kiss Norbert orvos a feje tetejére állították a bőrgyógyászati diagnosztikát. Közösen egy olyan képalkotó eljárást fejlesztettek ki, amellyel anélkül tudnak viszonylag gyorsan szövettani képet készíteni, és megmondani különböző bőrnövedékekről, hogy kórosak-e vagy sem, hogy ahhoz akár egyetlen milliméterre is bemetszenének a bőrbe. Hasonló fejlesztésre nagyjából száz éve nem volt példa ezen a területen.

Ma hozzávetőleg háromezerféle bőrbetegség ismert a világon. Ha egy orvos megtekintéssel nem tudja eldönteni, hogy melyik betegségről is van szó, egy szikével vagy biopsziás késsel mintát vesz a bőrből, amit aztán a szövettani laborban parafinba ágyaznak, metszik, majd megfestik. Csakhogy mire a mintát feldolgozzák, és az orvos diagnózist ad, akár egy hónap is eltelik. „A beteg kétségek között van, nem tudunk neki hatékony kezelést adni, ismeretlen bajnak pedig nincsen orvossága” – magyarázza Dr. Kiss Norbert. Szerinte

„a mostani rendszerrel az a baj, hogy a szövettani feldolgozás sokáig tart, a beavatkozás pedig, még ha kisebb is, megterhelő a betegek számára”.

Az ő módszerük lényege éppen az, hogy a vizsgálati idő lerövidíthető és az eredményhez biopszia sem kell.