L. Simon László: Ártott nekünk, amit az ellenzék kreált a Mészáros Lőrinc-jelenségről

Hamvay Péter

8 perc

2019.11.20. 10:01

2019.11.20. 12:01

A CEU és az MTA elleni meccseket finomabb módszerekkel és jobb kommunikációval meg lehetett volna nyerni, az is csak a nyugdíjasokat hozza lázba, hogy Tormay Cécile-t hány órában tanítsák – mondja L. Simon László volt kulturális államtitkár, fideszes parlamenti képviselő. Interjú.

HVG: Alapítványuk kápolnásnyéki kastélyába hívott beszélgetni, talán nem szívesen megy a „vörös” Budapestre?

L. Simon László: Büszke vagyok a 13 éve általam létrehozott alapítvány és a Halász-kastély munkájára, az ide látogatók nagy száma is visszaigazolja ezt. Budapestet – függetlenül a vezetésétől – továbbra is rajongásig szeretem, este épp a Radnóti Színházban nézem meg Alföldi Róberttel a III. Richárdot.

HVG: Azért csak fáj a szíve a bukta miatt! Egyetért a Bayer Zsolt-féle sajtóklub diagnózisával, hogy a hálátlan fiatalok miatt veszítették el Budapestet?

L. S. L.: Az én generációm számára a Fidesz a szabadságot jelentette, Orbán Viktor az a hős volt, aki Nagy Imre újratemetésén a legbátrabb beszédet mondta. Az egyik lányom, aki jövőre választókorú lesz, 2002-ben született, az ő számára viszont a Fidesz azt a hatalmat jelenti, amiben felnőtt, Orbán Viktor pedig apja nemzedékét, ami ellen, mint minden „rendes” tinédzser, lázad.

HVG: Épp ezért szavaz majd a Mo­mentumra?

L. S. L.: Az én gyerekeim olyan közegben nőnek fel – vidéki egyházi iskolában –, ahol nem fenyegeti az a veszély őket, hogy momentumosok legyenek. Egyébként a fiatalok között még mindig elég jól áll a Fidesz, az egyetemisták, tehát a jövő véleményformálói között veszítettünk sokat a népszerűségünkből.

HVG: Ennek köze lehet az MTA, a CEU és egyes fővárosi színházak elleni hadjáratuknak?

L. S. L.: Én támogattam a kormány döntéseit, például azt, hogy az állam szerepet vállaljon az akadémiai intézetrendszer átalakításában. Ezeket a meccseket meg lehetett volna nyerni finomabb módszerekkel és jobb kommunikációval. Az, hogy a fiatalokat nehéz megszólítaniuk a hagyományos pártoknak, nemcsak a mi problémánk, hanem a baloldalé is.

HVG: Amelynek mégsem fogyott el a szavazótábora, ráadásul a fiatal szavazókat az sem zavarta, hogy a Momentum összeállt a baloldallal. Valamit jobban csinálnak, mint önök?