Egy Kínában dolgozó magyar orvos szerint pánik nincs, csak sok beteg

Fokasz Oresztész

3 perc

2020.01.29. 12:00

2020.01.29. 13:46

Nem jön haza a járvány miatt és szereti a kínai konyhát. Ezt is elmondta a HVG-nek Sanghajból adott interjúban Závori László, aki egyébként Szergej Szkripal megmérgezésekor még Angliában látta el sürgősségi szakorvosként a volt orosz–brit kettős ügynököt és lányát, azóta azonban Kínában gyógyít.

HVG: Beszélgetésünk idején éjszakai műszakban van egy sanghaji magánkórházban. Mit tapasztal éppen maga körül?

Závori László: Egyértelműen több beteget látunk azóta, hogy az új koronavírusról szóló hírek megjelentek a médiában. Sürgősségi orvosként az első vonalból látom az aggódó tömeget. Az időzítés nem éppen szerencsés: holdújév idején a legtöbb kínai hazamegy meglátogatni a családot, rokonokat, több millió ember indul útnak. Pár napra bezár a legtöbb bolt, sőt kórház. Hasonlóan, mint nálunk a karácsonyi időszakban. Ráadásul bezárt a város összes magánkórháza is, csak mi vagyunk nyitva.

Önarckép Sanghajból

Závori László

HVG: Mekkora a hajtás?

Z. L.: Én már megszoktam, hogy mindennap kiszámíthatatlan számú beteget kell ellátnom. Inkább az a nehéz, hogy mindenki időben kapjon segítséget. Ez néha kreatív megoldásokat igényel.

HVG: Mint például?

Z. L.: Leginkább arról van szó, hogyan lehet egyszerre több beteget kikérdezni. Például ha ismerik egymást, és együtt érkeznek, hasonló panaszokkal, akkor egy vizsgálóhelyiségben csak azt mondják el egymás után, amiben az ő tüneteik különböznek az előttük szólókéitól. De az is nagy segítség, ha a nővérek hajlandóak szóbeli utasítás alapján beadni a gyógyszereket, én pedig ráérek később, egy füst alatt felírni mindent az informatikai rendszerben.

HVG: Van pánik? Hogyan reagálnak a kínai átlagemberek a járványra?