Az én hetem: Krusovszky Dénes a kötelező és dicsőséges csúcslimitálásról

6 perc

2020.03.08. 18:00

2020.03.08. 18:03

Sorozatunkhoz öt írót kértünk fel: írjanak arról, miként élték meg az elmúlt hetet. Egy megkötésünk volt csupán: adunk öt kulcsszót, ezeknek valahol fel kell bukkanniuk ebben a szubjektív visszatekintésben. Ezen a héten Krusovszky Dénesnek a következő szavakból kellett ihletet merítenie: diagnózis, törzs, tiltólista, frontvonal, csúcslimiter.

 A kulcsszavak

Diagnózis: A héten megtörtént az elkerülhetetlen, Magyarországon is vannak koronavírusos emberek – szól a diagnózis. Egyre többen vannak karanténban olyanok is, akik találkoz(hat)tak fertőzöttel. A kormányzat látványosan igyekszik elhitetni, hogy a helyzet magaslatán áll (az első megbetegedéseket maga Orbán Viktor jelentette be), de gyanút kelt, hogy csak többnapos késéssel tudta elindítani tájékoztató honlapját, a koronavírusteszteket pedig nagyon vonakodva végzi, még azokat is elküldi, akik Olaszországból egyenesen a László kórházba mentek.

Törzs: Vírus-, vihar-, árvíz- és tűzijátékmentes időkben a közéletben nem hallani ezt a kifejezést, viszont amikor „helyzet” van, percenként röpköd az éterben, online és offline. A koronavírus elleni harcot irányító szervezet neve, operatív törzs, igencsak katonásan hangzik, tagjai olyanok, mint akik karót nyeltek, sokszor segítségre szorulnak a kommunikációban, például Bakondi György mondja el, mi az összefüggés a vírushelyzet és a „migránsok” között.

Tiltólista: A Politico című lap egy megszerzett belső levelezésre hivatkozva közölte, hogy a magyar közmédiában engedélyt kell kérni, mielőtt szót ejtenek az EU-ról vagy Greta Thunbergről. Az MTVA ezt zajkeltésnek, kicsinyes bosszúnak minősítette, a 17 éves svéd klímaaktivista pedig azt üzente, a sajtószabadság nem alku tárgya, és megtisztelő számára, hogy az MTVA tiltólistáján szerepelhet. Thunberg a héten újra kiosztotta az Európai Uniót, mert szerinte hosszútávú környezetvédelmi programja semmit sem ér.

Frontvonal: Putyin orosz és Erdogan török elnök elszívta a békepipát Moszkvában, azaz megegyezett, hogy a szíriai Idlíbben tűzszünet lesz a török hadsereg és az oroszok támogatta szír kormány között. A részben az orosz-török konfliktusból keletkezett másik frontvonalon, a török-görög határon menekültek tízezrei dörömbölnek az EU kapuján. Úgy kerültek oda, hogy Orbán Viktor szövetségese, Erdogan felrúgta az unióval kötött megállapodását, mely szerint több milliárd euróért országán belül tartja az elsősorban szíriai menekültek milliós tömegét.

Csúcslimiter: Szigorú feltételekhez kötné Erzsébetváros önkormányzata a szórakozóhelyek éjfél utáni nyitvatartását. A főszabály az éjféli záróra lenne, ez alól csak azok a vendéglátóhelyek kaphatnak mentességet, amelyek mindenkit beengednek vécéjükbe, legalább egy embert külön azért foglalkoztatnak, hogy megakadályozza az utcai italozást, a zajterhelés ellenőrzésére venniük kell egy zajmérő eszközt, azaz csúcslimitert.

Ez is egy sűrű nap volt, nem mintha bármi értelmes dolgot sikerült volna véghezvinni, de mégis úgy telt el, vagyis hát még mindig telik, mintha lenne benne anyag. Holott üres vasárnap van, nem épp szomorú, de kifejezetten vidámnak sem lehetne mondani. Az ilyen napokon legfeljebb nagy elhatározások születnek, nagy tettek a legkevésbé sem. Habár, nézem, 37 éve ezen a napon adta ki az IBM a PC DOS 2.0-ás verzióját. Nem úgy hangzik, mint egy történelmi mérföldkő, pedig lehet, hogy az volt mégis. De ugyanezen a napon született Carlo Gesualdo (454 éve), a gyilkos zeneszerző-zseni, aki azóta is modellalakja a rossz ember kontra nagy művész című sehová sem vezető kocsmai eszmecseréknek. Ferdinand Zeppelin is ezen a napon halt meg (103 éve), Mahatma Gandhi civil engedetlenségi mozgalmat indított Indiában ma 90 éve, Joe Frazier pedig a földbe döngölte Muhammad Alit és nehézsúlyú bajnok lett 49 évvel ezelőtt. Mi következik mindebből? Hogy emberek már korábbi március 8-ákon is léteztek és csináltak ezt-azt, éltek és haltak. Semmi több. De mintha mostanában inkább az lenne a kérdés, hogy az elkövetkező március 8-ak mit hoznak, hoznak-e még ezt-azt, vagy ezentúl karanténban élünk egy száraz puszta közepén az utolsó zsizsikes Auchan-lisztből készült kenyér morzsáit csipegetve. Nem szeretnék pánikot kelteni, de aki ma él, az összes ember, sőt, az összes élőlény a földön, növény, állat, kisbaba, nagypapa, mind el fognak pusztulni. Ez az én diagnózisom. Előbb vagy utóbb, de egytől-egyig, ez hótziher.