Hogy élje túl a nagy összezártságot a párkapcsolatunk? Terapeuták válaszolnak

Illényi Balázs

4 perc

2020.03.31. 11:00

A járvány miatti kényszerű otthonlét a párkapcsolatok próbája is. Szakértők szerint fontos készülni a konfliktusokra, és hasznosítani belőlük az esetenkénti keserű tapasztalatokat.

Korábban még érthető volt, hogy nagyon sokat kell dolgoznia, és nincs ideje a családra. De most, hogy a karantén miatt teljesen szabad volt, továbbra sem segített a háztartásban vagy a gyerekek körül, későn kelt, evett valamit, aztán lógott a telefonján

– indokolta egy kínai asszony, miért döntött úgy a vuhani karantén feloldása után, hogy elválik a férjétől. Hozzá hasonlóan arrafelé százával rohamozták meg a nehéz napok elmúltával az anyakönyvi hivatalokat, hogy válasszák el őket életük párjától.

Még ha ezt a hullámot részben a kijárási tilalom hónapjai miatt „feltorlódott” válóperes esetek egyszeri kumulálódása okozza is, az itthoni tapasztalat szintén az, hogy már néhány napos, hetes szorosabb együttlét (karácsony, nyaralás) olyan sok „szőnyeg alá söpört” konfliktust és feszültséget képes a felszínre hozni, hogy januárban és szeptemberben ugrásszerűen megemelkedik a párterápiára jelentkezők száma – meséli Mihalec Gábor pár- és családterapeuta.

Már csak azért is, mert ilyenkor átmenetileg megszűnnek a hétköznapi pszichés ventilációs lehetőségek, mint az edzőterembe járás, a sörözés/csevegés a barátokkal vagy a „kikapcsolódás” a munkahelyen. Ezért a többhetes vagy akár hónapos összezártság ma még beláthatatlan módon veheti igénybe a párok tűrőképességét, növelheti a válások számát vagy a családon belüli erőszak eseteit.