Csődbe vitte a vírus a több mint 100 éves amerikai áruházláncot

Nagy Gábor

4 perc

2020.05.24. 12:00

A megfizethető áron stabil minőséget kereső amerikai vásárlókat szolgálta ki a J. C. Penney, ám már a 2008-as válság megrendítette, a koronavírus-járvány pedig megadta neki a kegyelemdöfést. 2021-re áruházai több mint felét elvesztheti a csődeljárás végeztével.

A patinás áruházláncok körében is szedi az áldozatait a koronavírus az Egyesült Államokban. Ez nem is csoda: a karantén miatti bezárások nyomán áprilisban 16 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz képest. Májusban előbb a menő fiatalok kegyeit kereső J. Crew, majd az ötezer dolláros estélyi ruháiról, háromezer dolláros táskáiról, exkluzív karácsonyi katalógusáról híres Neiman Marcus menekült csődvédelembe.

A múlt héten csatlakozott hozzájuk az alsó középosztálybelieknek, valamint a családos anyáknak több mint egy évszázada megfizethető áron stabil minőséget kínáló J. C. Penney is, amely egykor az USA egyik legnagyobb forgalmú kiskereskedelmi lánca volt. Mindhárom áruházlánc megszenvedte az online kereskedelem előretörését, és a kényszerű leállás nyomán nem volt képes tovább finanszírozni több milliárd dolláros adósságállományát.