Az vagy, ahogy eszel - Mindful eating

Emlékszik, mit evett utoljára? Gundel-somlóit? Sajtos stanglit? Szalámis pizzát? Emlékszik, hogy milyen volt az íze? Mennyire volt kellemes, kellemetlen, unalmas? Ha nehezen tudja felidézni, ne ijedjen meg: gyakran megtörténik, hogy tudatosság nélkül, robotpilóta üzemmódban étkezünk.

  • HVG Pszichológia 360
Az vagy, ahogy eszel - Mindful eating

A tudatos jelenlét általam vezetett gyakorlásainak egyik izgalmas fel­adata a tudatos étkezés. Ennek során a résztvevők beszélgetés nélkül, csak az étkezésre figyelve fogyasztanak a kikészített ételek­ből (például kekszekből, csokolá­déból, gyümölcsökből). Ez az egy­szerű gyakorlat sokféle reakciót és ráismerést szokott kiváltani. Az egyik legáltalánosabb visszajel­zés, hogy az ilyen módon elfo­gyasztott étel íze a szokásosnál sokkal intenzívebb. Másrészt az étel olyan minőségei váltak tuda­tossá, amik korábban sosem (pél­dául „sosem vettem észre, hogy a franciadrazsé ennyire édes”). Olykor arra döbbennek rá a részt­vevők, hogy azok az ételek, ame­lyekről korábban azt hitték, hogy szeretik, valójában nem is olyan élvezetesek. Máskor pont az ellen­kezője történik: kiderül, hogy az az íz, amit évek, évtizedek óta ke­rülnek, valójában nem is olyan kellemetlen. Összességében a gya­korlat hatására változik az élmény intenzitása, és pontosabban lát­juk, hogyan hat ránk az étel.

Embereket mentett a tűzből az elítélt gyilkos Szabó Zoltán, aztán tarkón lőtte a szomszédját, akinek végül szintén megmentette az életét

Szabó Zoltán és gyerekkori barátja a nyolcvanas években hidegvérrel ölt meg egy nőt, de életfogytiglani büntetéséből végül csak tíz évet ült le, mert a kigyulladt szegedi bútorgyárban hősiesen helyt állt. 2015-ben aztán tisztázatlan körülmények között fejbe lőtte Nagy Jenőt, akinek az életét végül ő maga mentette meg. Egy gyerekkorától brutális bűnöző furcsa karrierje.