A tudatos jelenlét általam vezetett gyakorlásainak egyik izgalmas feladata a tudatos étkezés. Ennek során a résztvevők beszélgetés nélkül, csak az étkezésre figyelve fogyasztanak a kikészített ételekből (például kekszekből, csokoládéból, gyümölcsökből). Ez az egyszerű gyakorlat sokféle reakciót és ráismerést szokott kiváltani. Az egyik legáltalánosabb visszajelzés, hogy az ilyen módon elfogyasztott étel íze a szokásosnál sokkal intenzívebb. Másrészt az étel olyan minőségei váltak tudatossá, amik korábban sosem (például „sosem vettem észre, hogy a franciadrazsé ennyire édes”). Olykor arra döbbennek rá a résztvevők, hogy azok az ételek, amelyekről korábban azt hitték, hogy szeretik, valójában nem is olyan élvezetesek. Máskor pont az ellenkezője történik: kiderül, hogy az az íz, amit évek, évtizedek óta kerülnek, valójában nem is olyan kellemetlen. Összességében a gyakorlat hatására változik az élmény intenzitása, és pontosabban látjuk, hogyan hat ránk az étel.