A magyar lakosság étrendje a modern társadalmakra jellemző problémákat mutatja, néhány jellegzetes magyar vonással. A kutatások alapján az átlagos étrend a szükségesnél több energiát, azaz kalóriát tartalmaz, zsírból a szükségesnél többet fogyasztunk, szénhidrátból kevesebbet, de ezen belül az összetétel sem megfelelő: az ajánlottnál magasabb a cukrok aránya. A javasoltnál jóval több koleszterint viszünk be a szervezetünkbe, az élelmi rost pedig alatta marad a megfelelőnek (sertészsírral készült ételeket eszünk, akár péksüteményeket is). A sóbevitelünk akár a két-háromszorosa is a szükségesnek, az európai régióban ebben is vezető helyen állunk. A cukor, különösen a hozzáadott cukor fogyasztása a trend szerint tovább emelkedik, különösen a fiatalabb korosztályok érintettek (akik kedvelik a cukrozott üdítőket, energiaitalokat, édességeket), ami hosszú távon komoly negatív egészségügyi következményeket vetít előre.