Ahány táj, annyi szokás: újév-köszöntő hiedelmek a világban a szőlőszemtől a kristálygömbig

Ahány ország, annyiféle babona hoz jó szerencsét, pénzt, erőt az új esztendőben. HVG-ténytár.

Ahány táj, annyi szokás: újév-köszöntő hiedelmek a világban a szőlőszemtől a kristálygömbig

Az óesztendőt csinnadrattával, hejehujával, petárdával, házi és közösségi tűzijátékkal, válogatott hang- és fényhatásokkal búcsúztatónak nem feltétlenül jut eszébe, hogy ezekkel a zajkeltő szokásokkal a gonosz- és a betegségűző, bőségteremtő mágia emlékét ápolja. Romániában medvebőrbe bújt táncosok járnak házról házra, hogy elűzzék a rossz szellemeket. Náluk jóval lármásabbak és látványosabbak a Londontól Moszkván keresztül Sydney-ig a világ rengeteg pontján rendezett grandiózus tűzijátékok.

A jeles napokhoz kötődő hiedelmek a gazda és az ő gazdasága reménybeli bőségét idézik meg. Belgiumban, az állatállomány tiszteletére, a teheneknek is boldog új évet kívánnak. A bőséghez kapcsolódik a pénzérme sok ország szokásaiban: például Bolíviában és Bulgáriában is belesütik a süteménybe, és aki ráharap vagy megtalálja, az szerencsés lesz az új évben. Az új esztendőben remélt bőségre utal az apró, kerekded ennivaló, például a Magyarországon jellemző lencse vagy a japánok babja, de a hal pikkelye is ezt idézi a lengyel és a svéd asztalokon.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.