Stefano Bottoni az Orbán-rendszerről: A lopás is egy ideológia

Tóth Richárd

16 perc

2019.11.26. 08:35

2019.11.26. 12:23

A Fidesz mára egy átnevelőtábor lett – állította az apai ágon olasz, anyai ágon magyar történész, akinek most jelent meg könyve Orbán Viktorról Olaszországban, „Orbán. Egy despota Európában” címmel. Bottoni szerint Orbán egy regionális influenszer, aki a budai terepjárósoknak elad egy Fideszt, a berettyóújfalui kétkezi munkásnak elad egy másik Fideszt. Zsarnoki, predátor állam a Fideszé – mondta interjúnkban.

hvg.hu: Mi visz rá valakit történészként arra, hogy könyvet írjon egy regnáló miniszterelnökről?

Stefano Bottoni: Orbán Viktor szerintem már most történelmi személyiség. Nem kell túl nagy jövőbelátó képesség ahhoz, hogy belássuk, a jövő történelemkönyvében sokat fognak írni róla.

hvg.hu: Mit?

S. B.: Azt még nem tudjuk pontosan, de az biztos, hogy valamiféle rendszeralapítóként emlékeznek róla. Ami Magyarországban történt az elmúlt 10-15 évben, az nem normális ügymenet abból a szempontból, hogy itt nemzetközi mércével is rendkívüli dolgok mentek végbe.

hvg.hu: Az illiberális demokráciára gondol?

S. B.: Sokan mondják, hogy Magyarország letért a lineáris útról, hátat fordított annak a kikövezett útnak, amit liberális demokráciának hívunk. De ez nem ennyire fekete vagy fehér. Látni kell, hogy mindkét magyar rendszerváltás az utóbbi évtizedekben Orbán Viktorról szólt.

Stiller Ákos

hvg.hu: Már a könyv címe értékítélet: Orbán, egy despota Európában. Zsarnoki hatalomgyakorlást feltételez Magyarországon?

S. B.: Igen, mert az.

Ahogy a NER kezeli a hatalmat és a társadalmat, ahogy elfoglalja az életteret, az zsarnoki.

Ez megtervezett hatalmi játszma, az ő fejükben egy hidegháború, amiben van egy nemzeti és egy nemzetietlen, nemzetellenes oldal. A Fidesz úgy állítja be az ellenzéket, mint egy alkalmatlan, kormányzásra képtelen közösség – ugyanígy tett korábban az MSZMP is.

hvg.hu: A kommunista berendezkedés erősen korlátozva volt kívülről, a Szovjetunió által.

S. B.: Ez is kívülről korlátozott, ebben a kérdésben osztom Bozóki András és Hegedűs Dániel tézisét, miszerint ez egy kívülről részlegesen korlátozott hibrid rezsim.

Névjegy – Stefano Bottoni

Stefano Bottoni apai ágon olasz, anyai ágon magyar történész. A Bolognai Egyetemen doktorált 2005-ben a kommunista rendszerben működött romániai Magyar Autonóm Tartomány történetéből. Akkori dolgozata később könyv formájában is megjelent, aminek címe: Sztálin a székelyeknél. Bottoni 2009-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tudományos munkatársa, 2012-től főmunkatársa.2019 júliusától a Firenzei Egyetem oktatója. Magyarországi állását feladta, de az országot nem hagyta el, ingázik. Az Orbán. Un despota in Europa című könyve a római Salerno kiadónál jelent meg, esély van rá, hogy lesz magyar kiadás is. Stefano Bottoni hat nyelven kutat és publikál.

Az interjú további részében szó lesz még arról, hogy:

  • „Mészáros Lőrincen kívül mindenkit megbántott ez a rendszer és mégsem történt semmi.”
  • „Vagy behódolsz, betagolódsz, kussolsz és eléred, ami szeretnél – akár egy új autót, egy csok hitelt, kapsz egy pályázatot – vagy hangoskodsz, de akkor nem lesz semmid.”
  • „Amíg van valami a fazékban, addig működik a rendszer.”
  • „Meg kellene találni, ki az, aki képes leváltani” Orbánt, ennek az embernek pedig ugyanolyan koncepciózusan gondolkodó politikusnak kell lennie”, mint amilyen ő, de ilyet még nem lát Bottoni.
  • Az Orbán-rendszert a valóság fogja összedönteni.