Jobline.hu
Jobline.hu

Sokszor találkozunk irreális elvárásokkal a munkahelyen. Pedig a kutatások szerint a Z generáció nem tűri vezetője utasításait, parancsolgatását, dirigálását. Az irreális elvárások ráadásul stresszorok lehetnek a munkahelyen, így igen megnehezíthetik a produktív munkát. De hogyan tudnák a vezetőnk tudtára adni, hogy követelései teljesíthetetlenek, anélkül, hogy lustának, megbízhatatlannak vagy siránkozónak tűnnénk?

Amikor a főnök indokolatlan határidőt ad

A főnökünk egy fontos jelentés elkészítésével bíz meg, amire holnap reggelre van szüksége. Tudod, hogy ha egy egész éjszakát is töltenél a feladat megoldásával, akkor sem tudnál időben elkészülni.

Amit mondani akarsz: „Viccelsz? Tudom, hogy jó vagyok a munkában, de nem vagyok varázsló, hogy egy nap alatt elvégezzek egy ötnapos munkát!”

Amit mondanod kell: „Megértem, hogy ennek elsőbbséget kell élveznie, azonban a projekt követelményének megvizsgálása után tudom, hogy a megadott határidőre nem tudok minőségi munkát letenni az asztalra. El tudnánk tolni a határidőt péntekig?”

Amikor a főnök egyértelműen más munkájával bíz meg

Mi történik akkor, ha a vezetőd egy olyan feladattal szeretne megbízni, amely kétségtelenül kívül esik a munkaköri leíráson?

Amit mondani akarsz: „Nem vagyok a személyi asszisztensed, nem az én feladatom, hogy folyamatosan eleget tegyek a szeszélyeidnek, és teljesítsem minden vágyad. Kérj meg mást, én szeretném befejezni az aktuális munkámat.”

Amit mondanod kell: „Sajnálom, de nem tudok segíteni. A héten bemutató előadásom lesz, és prezentáció grafikáján kell dolgoznom, ami teljes figyelmet és energiát követel. Múlt héten közösen döntöttünk úgy, hogy ezek lesznek most a prioritásaim.”

Amikor a főnök folyamatosan újabb és újabb feladatokkal lát el

A vezetőd nyilvánvalóan azt hiszi, hogy te vagy a munka hőse, ha folyamatosan feladatokkal lát el téged. Tudod, hogy ennek elejét kell venned, mielőtt az egyre növekvő teendők listája alatt szó szerint megfulladsz.

Amit mondani akarsz: „Vess egy pillantást erre a halomra. Ez a mai tennivalóim listája. Mi lenne, ha inkább keresnél valakit, akinek kevesebb a dolga?”

Amit mondanod kell: „Nagyra értékelem, hogy bízol bennem, és ennyi feladatot delegálsz le nekem. Azonban nagyon sok munkám van ezen a héten. Leülhetnék esetleg, és megbeszélhetnénk, mik a prioritások?”

Amikor a főnök azt feltételezi, hogy mindig a rendelkezésére kell, hogy álljál

Nem számít, hogy épp hétvége, munkaszüneti nap, ünnepnap van-e, vagy épp a nyári szabadságodat töltöd, a vezetőd azt feltételezi, hogy bármikor kapcsolatba léphet veled.

Amit mondani akarsz: „Szeretnélek emlékeztetni arra, hogy a néphiedelemmel ellentétben, valóban létezik élet az irodán kívül.”

Amit mondanod kell: „Annak érdekében, hogy a munkaidőn kívül valóban pihenni és feltöltődni tudjak, szeretnélek emlékeztetni, hogy általában nem ellenőrzöm a beérkező leveleket. Amint visszaérek az irodába, biztosíthatlak, hogy a normál munkaidőben ellátom ezt a feladatot.”

A The Muse cikke alapjánAz oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.