Eduline
Eduline

Könyvet, ételt, színházjegyet – online bármit venni kényelmes és egyszerű. Így van ez a tanulással is, az e-kurzusok hallgatói úgy osztják be az idejüket, ahogyan csak szeretnék, nem kell órarendhez igazodniuk. És nem ez az online tanulás egyetlen előnye.

25 millióan – ennyien tanulnak a Stanford, a Princeton és a pennsylvaniai egyetem közösen indított online oktatási platformján, a Courserán. A hat éve működő oldalon évről évre emelkedik a hallgatók száma: alig egy éve „még csak” 23 millióan regisztráltak az online kurzusokra, amelyekből egyre nagyobb a kínálat, a Courserán összesen 1800 tanfolyam közül lehet választani. Hasonló növekedést tapasztalnak az EdX-nél, amelyet a világ legjobb egyetemeiként számon tartott Harvard és a Massachusetts Institute of Technology hozott létre, és amely 2016 óta kétmillióval emelte a regisztrálók számát, így ma már 1700 kurzus közül válogathat a 12 millió aktív EdX-hallgató.

Az EdX és a Coursera példája jól mutatja: egyre népszerűbb az online tanulás, és nem véletlenül. A hagyományos kurzusokkal ellentétben sokkal könnyebben be lehet illeszteni a munka mellett tanulók napirendjébe, hiszen sehová nem kell bejárni, bárki tanulhat otthon, a laptop, a tablet vagy akár a telefon előtt. Ráadásul bármikor: nem előre meghatározott időben, például hétköznap esténként vagy hétvégenként kell órákat tölteni egy tanteremben. Akinek csak napi fél órája van a tanulásra, az csak fél órát foglalkozik a tananyaggal, ha pedig hirtelen nyakába szakad egy-két órányi szabadidő, azonnal nekiláthat és folytathatja a tanulást.

A horgolástól a kriminálpszichológiáig

Az online oktatási platformok létrehozói persze azokra is gondolnak, akik azt szeretik, ha a bárhol és bármikor elérhető kurzusok oktatóival e-mailben, Skype-on vagy más formában konzultálhatnak, ha elakadnak az anyagban, esetleg megerősítésre lenne szükségük. Persze nemcsak a konzultációs lehetőségek alapján lehet válogatni a különböző kurzusok közül: a képzés nyelve (aligha meglepő, hogy a legtöbb online tanfolyam angol nyelvű, bár ma már számos magyar nyelvű kurzus közül is lehet válogatni) vagy akár a nehézségi szint, előképzettség alapján is lehet szűrni a képzéseket. Sőt akár az alapján is, kap-e a tanuló a kurzus végén valamilyen bizonyítványt, amellyel – ha ezek nem is „hivatalos”, bőrkötéses oklevelek – bizonyítani tudják például egy állásinterjún, hogy elsajátították a képzés elvégzéséhez szükséges ismereteket.

©

Aki például a nyelvtudását szeretné felfrissíteni, számos „újrakezdő” kurzus közül válogathat, de számos szakma alapozó, online képzéseire is be lehet iratkozni, ahogy az érettségire vagy a felvételihez szükséges nyelvvizsga típusfeladataira készülő diákoknak is érdemes szétnézniük az online oktatási platformokon. A választék  tényleg nagy: az EdX-en az anatómiától a kriminálpszichológián át az objektumorientált programozásig bármit lehet tanulni, ráadásul ingyen. Az Eduline online oktatási platformján PHP programozásról, jógáról, angol nyelvtanról szóló kurzusokat is találnak az online tanulók, de nyelvvizsga- és érettségi-előkészítőkre is beiratkozhatnak. A K-MOOC felületén, amelyet az Óbudai Egyetem működtet, szintén számos témában lehet elmélyedni a jazz kultúrtörténetétől egészen a robotmodellezésig.

Pénz, pénz, pénz

Az online kurzusok nagy előnye az ár. Számos – elsősorban a nagy e-learning portálok által készített angol nyelvű – képzést ingyen kínálnak, de a fizetős képzések ára is jóval alacsonyabb, mint a hagyományos tanfolyamoké. Nem véletlenül: míg a hagyományos képzések tandíjába be kell építeni a tantermek bérleti díját, az órákat újra és újra megtartó tanárok óradíját, addig egy online tanfolyam elindítása jóval kevesebb kiadással jár, így a hallgatóknak sem kell annyit fizetniük az oktatásért, mint ha a hagyományos megoldást választanák.

Érdemes utánaszámolni. Ha például egy 18 éves diáknak némi plusz segítségre van szüksége az érettségire készülésben, három lehetőség közül választhat. Vagy magántanárral készül a vizsgákra, óránként 3-5 ezer forintért, vagy kiscsoportos előkészítőre kezd el járni, amelyért a képzés hosszától függően 40-80 ezer forintot kérnek. A harmadik – és egyben legolcsóbb – megoldás, ha az online érettségi-előkészítők közül választ, amelyeket 8-10 ezer forintért elérhet, de olyat is választhat, amely 150 órának felel meg, és 44 ezer forintért hirdetik, vagyis óránként alig 300 forintba kerül.

Ha valamiért azonban mégis maradnánk a magántanárnál, akkor is érdemesebb online tanulni. Utánanéztük: egy-egy Skype-tanóra magántanárnál már 1000-1500 forintért elérhető, ebben az esetben ráadásul az utazásra sem kell pénzt és időt fordítani, hiszen ami a tanuláshoz kell – laptop, internet –, az otthon is megvan.Az oldalon elhelyezett tartalom az Eduline megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

Utoljára árulta el a Netflix, pontosan hány új előfizetőt szereztek

Utoljára árulta el a Netflix, pontosan hány új előfizetőt szereztek

Borostája miatt indult újabb fegyelmi Czeglédy Csaba ellen

Borostája miatt indult újabb fegyelmi Czeglédy Csaba ellen

Arany Ferrarit valaki? Mielőtt Austin Powers elviszi

Arany Ferrarit valaki? Mielőtt Austin Powers elviszi

A marihuána legalizálása miatt nő az autós balesetek száma

A marihuána legalizálása miatt nő az autós balesetek száma

Börtönre és vagyonelkobzásra ítélték a Buda-Cash-botrány vádlottait

Börtönre és vagyonelkobzásra ítélték a Buda-Cash-botrány vádlottait