Eduline
Eduline
Tetszett a cikk?

Könyvet, ételt, színházjegyet – online bármit venni kényelmes és egyszerű. Így van ez a tanulással is, az e-kurzusok hallgatói úgy osztják be az idejüket, ahogyan csak szeretnék, nem kell órarendhez igazodniuk. És nem ez az online tanulás egyetlen előnye.

25 millióan – ennyien tanulnak a Stanford, a Princeton és a pennsylvaniai egyetem közösen indított online oktatási platformján, a Courserán. A hat éve működő oldalon évről évre emelkedik a hallgatók száma: alig egy éve „még csak” 23 millióan regisztráltak az online kurzusokra, amelyekből egyre nagyobb a kínálat, a Courserán összesen 1800 tanfolyam közül lehet választani. Hasonló növekedést tapasztalnak az EdX-nél, amelyet a világ legjobb egyetemeiként számon tartott Harvard és a Massachusetts Institute of Technology hozott létre, és amely 2016 óta kétmillióval emelte a regisztrálók számát, így ma már 1700 kurzus közül válogathat a 12 millió aktív EdX-hallgató.

Az EdX és a Coursera példája jól mutatja: egyre népszerűbb az online tanulás, és nem véletlenül. A hagyományos kurzusokkal ellentétben sokkal könnyebben be lehet illeszteni a munka mellett tanulók napirendjébe, hiszen sehová nem kell bejárni, bárki tanulhat otthon, a laptop, a tablet vagy akár a telefon előtt. Ráadásul bármikor: nem előre meghatározott időben, például hétköznap esténként vagy hétvégenként kell órákat tölteni egy tanteremben. Akinek csak napi fél órája van a tanulásra, az csak fél órát foglalkozik a tananyaggal, ha pedig hirtelen nyakába szakad egy-két órányi szabadidő, azonnal nekiláthat és folytathatja a tanulást.

A horgolástól a kriminálpszichológiáig

Az online oktatási platformok létrehozói persze azokra is gondolnak, akik azt szeretik, ha a bárhol és bármikor elérhető kurzusok oktatóival e-mailben, Skype-on vagy más formában konzultálhatnak, ha elakadnak az anyagban, esetleg megerősítésre lenne szükségük. Persze nemcsak a konzultációs lehetőségek alapján lehet válogatni a különböző kurzusok közül: a képzés nyelve (aligha meglepő, hogy a legtöbb online tanfolyam angol nyelvű, bár ma már számos magyar nyelvű kurzus közül is lehet válogatni) vagy akár a nehézségi szint, előképzettség alapján is lehet szűrni a képzéseket. Sőt akár az alapján is, kap-e a tanuló a kurzus végén valamilyen bizonyítványt, amellyel – ha ezek nem is „hivatalos”, bőrkötéses oklevelek – bizonyítani tudják például egy állásinterjún, hogy elsajátították a képzés elvégzéséhez szükséges ismereteket.

©

Aki például a nyelvtudását szeretné felfrissíteni, számos „újrakezdő” kurzus közül válogathat, de számos szakma alapozó, online képzéseire is be lehet iratkozni, ahogy az érettségire vagy a felvételihez szükséges nyelvvizsga típusfeladataira készülő diákoknak is érdemes szétnézniük az online oktatási platformokon. A választék  tényleg nagy: az EdX-en az anatómiától a kriminálpszichológián át az objektumorientált programozásig bármit lehet tanulni, ráadásul ingyen. Az Eduline online oktatási platformján PHP programozásról, jógáról, angol nyelvtanról szóló kurzusokat is találnak az online tanulók, de nyelvvizsga- és érettségi-előkészítőkre is beiratkozhatnak. A K-MOOC felületén, amelyet az Óbudai Egyetem működtet, szintén számos témában lehet elmélyedni a jazz kultúrtörténetétől egészen a robotmodellezésig.

Pénz, pénz, pénz

Az online kurzusok nagy előnye az ár. Számos – elsősorban a nagy e-learning portálok által készített angol nyelvű – képzést ingyen kínálnak, de a fizetős képzések ára is jóval alacsonyabb, mint a hagyományos tanfolyamoké. Nem véletlenül: míg a hagyományos képzések tandíjába be kell építeni a tantermek bérleti díját, az órákat újra és újra megtartó tanárok óradíját, addig egy online tanfolyam elindítása jóval kevesebb kiadással jár, így a hallgatóknak sem kell annyit fizetniük az oktatásért, mint ha a hagyományos megoldást választanák.

Érdemes utánaszámolni. Ha például egy 18 éves diáknak némi plusz segítségre van szüksége az érettségire készülésben, három lehetőség közül választhat. Vagy magántanárral készül a vizsgákra, óránként 3-5 ezer forintért, vagy kiscsoportos előkészítőre kezd el járni, amelyért a képzés hosszától függően 40-80 ezer forintot kérnek. A harmadik – és egyben legolcsóbb – megoldás, ha az online érettségi-előkészítők közül választ, amelyeket 8-10 ezer forintért elérhet, de olyat is választhat, amely 150 órának felel meg, és 44 ezer forintért hirdetik, vagyis óránként alig 300 forintba kerül.

Ha valamiért azonban mégis maradnánk a magántanárnál, akkor is érdemesebb online tanulni. Utánanéztük: egy-egy Skype-tanóra magántanárnál már 1000-1500 forintért elérhető, ebben az esetben ráadásul az utazásra sem kell pénzt és időt fordítani, hiszen ami a tanuláshoz kell – laptop, internet –, az otthon is megvan.Az oldalon elhelyezett tartalom az Eduline megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.