Eduline
Eduline
Tetszett a cikk?

A programozástól az idegen nyelveken át a jógáig ma már szinte bármit lehet online tanulni. De milyen tanfolyamok közül lehet válogatni? És az e-learning melyik formáját érdemes választani? Skype-korrepetálást, self-paced kurzust vagy valamilyen vegyes megoldást?

Az online tanulásnak sem az idő, sem a tér, de még az életkor sem szab határt. Az elmúlt években több olyan alkalmazás jelent meg, amellyel a legfiatalabbak is tanulhatnak: ilyen például a 3-8 éves gyerekeknek kidolgozott Lingokids, amellyel a játékos feladatoknak köszönhetően az olvasni még nem tudó gyerekek is több tucat idegen nyelvű kifejezést tanulhatnak meg. A fejlesztők persze nemcsak a legfiatalabbakra, hanem a legidősebbekre is gondoltak: ma már több tucat speciális „oktató” app közül választhatnak a telefont, tabletet vagy laptopot használni tudó idősebbek, akik tartanak a demencia tüneteitől, ezért szeretnék frissen tartani az elméjüket.

Több tízezer online kurzus közül lehet válogatni

Zongoraleckék, jógatanfolyam, horgolás kezdőknek, nyelvórák, érettségi-előkészítők, vizsgafelkészítők, programozási kurzusok – hatalmas a választék az online tanulási platformokon. A világ alighanem legnagyobb e-learning platformján, az Udemy.com-on például 65 ezer kurzus közül válogathatnak az érdeklődők, de a Harvard és a Massachusetts Institute of Technology által létrehozott EdX-en, valamint a szintén vezető egyetemek, így a Stanford, a Princeton és a pennsylvaniai egyetem közös felületén, a Courserán is több ezer online tanfolyamot találnak azok, akik így szeretnék bővíteni ismereteiket.

©

Annak is bőven van választási lehetősége, aki magyar nyelvű kurzust kezdene el. Az Eduline online tanulási platformján több tucat képzést találnak azok, akik nyelvvizsgára, az érettségire, egyetemi-főiskolai vizsgákra készülnek, esetleg programozni tanulnának vagy valamilyen hobbit kezdenének el, például megtanulnának jógázni, zongorázni vagy éppen pókerezni. Ma már több felsőoktatási intézmény is működtet online oktatási felületet. Az egri Eszterházy Károly Egyetem Virtuális Egyetemén például rendezvényszervezést, digitálistartalom-fejlesztést, programozást, tanulásmódszertant is lehet tanulni, míg a Kárpát-medencei Online Oktatási Centrumhoz számos egyetem csatlakozott, például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem, így kínálnak kurzusokat például a jazzkultúrtörténetéről, a statisztika alapjairól és anyagtechnológiáról is.

Tanulás egyedül és segítséggel

Az online kurzusok zöme self-paced – vagyis a „beiratkozók” egy kész tananyagot kapnak, amelyen a saját tempójukban haladhatnak végig. Némelyik kurzus az előfizetés után egy évig elérhető, más tanfolyamoknál nem időkorlátot szabnak, a rendszer csak azt regisztrálja, hányszor nézték végig a videókat. Más online oktatási platformok hagyományos magánórákat kínálnak, csak éppen a foglalkozásokat a Skype-on vagy más felületen tartják. És vannak vegyes megoldások is: az Eduline platformján a kész tanfolyamok oktatóinak kérdéseket is lehet feltenni, így ha bárki elakad, segítséget kaphat az anyag elsajátításához, megértéséhez.

Mielőtt bárki választ, át kell gondolnia saját tanulási szokásait és persze azt is, mi a célja az adott kurzussal. Akiket nem szorít a határidő, csak önszorgalomból fejlesztenék például nyelvtudásukat, valamilyen ingyenes telefonos appot is választhatnak, például a milliók által használt Duolingót, amely a nyelvtanulók versenyszellemét is felhasználja az oktatáshoz: családtagok, barátok, ismerősök csoportokat hozhatnak létre, és egymással versenyezve tanulhatnak idegen nyelveket. Aki viszont a nyelvvizsgára, egyetemi vizsgára vagy érettségire készül, jobban jár a speciálisan az adott vizsgára felkészítő kurzusokkal.Az oldalon elhelyezett tartalom az Eduline megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.