szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Falk és a TomTom mobil navigációs készülékei a naptól, napszaktól és időponttól függően különböző utakon juttatják az autóst célba. Valóban ennyire intelligensek?

© auto-motor-und-sport.de
Az új navigációs készülékeket több kiegészítő funkcióval, valósághű térkép-megjelenítéssel és gyorsabb útvonaltervezéssel szerelték fel. A csökkenő árak ellenére az elmúlt években jobbak lettek a navigációs rendszerek. Egy betegségtől azonban még mindig szenved az összes rendszer, függetlenül attól, hogy drága beépített rendszerről, vagy olcsóbb utólag beszerelhető rendszerről van szó: az ajánlott útvonalak fix matematikai számolásokon alapulnak, a forgalmi helyzetet nem veszik figyelembe. A valóságban azonban sokat számít, hogy az útvonalon a hétfő reggeli csúcsforgalomban vagy egy vasárnap délutánon autózunk. 

A forgalmi dugót jelző TMC rendszer, amivel a legtöbb készülék már rendelkezik, sem jelent különösebb segítséget, mivel a városokban egyáltalán nem, városon kívül pedig tökéletesen működik. A TomTom és a Falk az ún. IQRoutes segítségével olyan funkciót vezetett be, amivel a hét napjától vagy a napszaktól függően különböző útvonalakon juthatunk el a célig. A készülék tudása bővíthető. Ugyanúgy működik, mintha egy helybéli lakos ülne mellettünk, és a helyismeretével próbáljuk meg elkerülni a nagyobb dugókat. A TomTom tovább optimalizálta az útvonalvezetést: Vodafone-nal együttműködve folyamatos anonimizált mozgásprofilokat analizál az autóban lévő mobilon keresztül és ezt használja forgalom-előrejelzésre. 

© auto-motor-und-sport.de
A GO 940 Live-ba beépített drótnélküli modul fogadja az ún. HD-Traffic adatokat és hárompercenként aktualizálja az útvonaltervezést. A teszt során a HD-Traffic valóban jóval több közlekedési információt szállított, mint a párhuzamosan használt Falk féle TMC-Pro adóvevő, ráadásul a városban lévő korlátozásokat is jelezte az auto-motor-und-sport német szaklap tesztje szerint. Plusz pont, hogy a 940-es az autópályán előforduló rövid torlódások miatt nem ajánlott fel hosszas autópályát elkerülő útvonalat, hanem ügyesen kiszámolta az időveszteséget is. A torlódás-előrejezlés HD-Traffic szolgáltatáson keresztül a TMC-vel ellentétben pénzbe kerül. 

A havi majdnem tízeurós díj inkább a sokat autózóknak éri meg. Három év használattal számolva az összköltség a TomTom GO 940-nél ugyanis 860 euróra rúg. Aki nem utazik annyit, annak a 400 eurós Falk F10 a TMC-Pro-adóvevővel együtt kitűnő optimális választás lehet az autós lap szerint. Teljesen mindegy, hogy a TomTom-ot vagy a Falk-ot választjuk, az intelligens funkciójukkal mindkét készülék hasonlít egy jó borhoz: az évek múlásával egyre jobb lesz. 

Értékelés, tesztgyőztes (Oldaltörés)

Nyelvzseni 399 euróért 

Az F10-es meggyőző tulajdonságai közé tartoznak a precíz és egyértelmű nyelvi vezérlés, a széleskörű felszereltség, a két éves ingyenes kártyafrissítés továbbá a lapos kivitelezés ás a mágneses rögzítés. A túl kicsi betűmező miatt azonban a célmegadás koncentrációs gyakorlattá válhat. Az intelligens útvonalválasztás ellenére feltűnt, hogy a TomTom-mal ellentétben ritkábban választotta a kevésbé forgalmas útvonalat olyan időszakokban, amikor az adott szakaszon nagy forgalomra lehetett számítani. Nem csoda, hiszen a Falk intelligens funkciója a teszteléskor még a startfázis elején járt. A tulajdonságok értékelésében épphogy veszített, viszont a havidíj nélküli kedvezőbb árral a Falk 10 a tesztgyőztes lett.

Forgalomszakértő 499 euróért
A TomTomba integrált modul azon kívül, hogy a saját HD-Traffic szolgálatás közlekedési információnak fogadására alkalmas, képes még időjárási előrejelzések és különleges Google célok lehívására.  A TomTom ugyan nagyon precíz, de drága a fenntartása. A széleskörű térképadatoknak köszönhetően a GO 940 Nyugat és Kelet-Európában továbbá Észak-Amerikában is használható. A könnyen kezelhető menün kívül a gyors szatellit kapcsolat, a kitűnő felszereltség és az okos, napszakfüggő útvonalválasztás jellemzik. Ám a TomTom még mindig nem tudta kiküszöbölni a nem elég pontos továbbá részben félrevezető nyelvi utasításokat.

Autómenedzser

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Autó

Tilos az autóban a telefonos navigáció

Vezetés közben kizárólag kihangosító készülékkel lehet telefonálni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a modern telefonokba épített navigációt sem szabad használni – mondják német közlekedésbiztonsági szakemberek és jogászok.

hvg.hu Autó

Mobil navigációs készülékek tesztje

Az ADAC német autóklub tizenkét mobil navigációs rendszert vizsgált meg. Az eredmény igen biztató: a berendezések egyre jobbak, mind a 12 megfelelően navigál.

hvg.hu Autó

Tesztelték a legjobb navigációs készülékeket

Ma minden negyedik autós elektronikus segítséget vesz igénybe ahhoz, hogy eljusson a célig. Az ADAC német autóklub 13 mobil navigációs készüléket tesztelt. Kiderült, a berendezések egyre jobbak, ám van még min javítani. Mindegyik termék jó, vagy kielégítő minősítést kapott, nagyon jónak egyik sem bizonyult.

Kijött a werkvideó a Star Wars új sorozata, a Mandalorian látványvilágáról

Kijött a werkvideó a Star Wars új sorozata, a Mandalorian látványvilágáról

Vizsgálja a rendőrség a menekülteken viccelődő magyar TikTok-videót

Vizsgálja a rendőrség a menekülteken viccelődő magyar TikTok-videót

A szociáldemokraták nyertek, a szélsőjobb nagyot bukott a hamburgi választásokon

A szociáldemokraták nyertek, a szélsőjobb nagyot bukott a hamburgi választásokon