szerző:
Izsák Norbert

A Toyota az Auris hibridverzióját, a HSD-t Angliában, a burnastoni gyárában készíti. Az Autómenedzser.hu a helyszínen Didier Leroy-t, a Toyota Motors európai elnökét kérdezte.

Didier Leroy: Kérem, óvatosan fényképezzenek, a nyakkendőm megszenvedte a mai ebédet.

hvg.hu: Rajtunk nem múlik, ámbár ha már apró szépséghibáknál tartunk, hadd kérdezzük meg: vezette-e már az új Aurist? Csak azért, mert a barcelonai kiállításon jóval hangosabbnak tűnt, mint a Prius.

Fotó: Busánszky Lajos

DL: Sok minden múlik azon, hogyan használjuk az autót. Ne felejtse el, hogy a Priust a hibridmotor köré terveztük, míg az Auris már egy meglévő modell, amibe adaptáltuk a hibridtechnológiát. Csak egy példa: amikor a feleségem először ült bele hibrid Lexus terepjárónkba, azzal hívott fel, hogy nem működik a kocsi. Kiderült, hogy megnyomta az indítógombot, de mivel nem hallott motorzajt, azt hitte, hogy nem működik az autó.

hvg.hu: Hát, most nem erről volt szó.

DL: Tény, mások arra panaszkodnak, hogy hangos a hibridautó, amikor bekapcsol a benzinmotor. Meg kell tanulnunk optimálisan használni a hibridtechnológiát. Ehhez persze nem kell külön tanfolyam, csak egy kis gyakorlat. A hibrid Auris nem halkabb, és nem hangosabb a Priusnál. De mivel kiköpött úgy néz ki, mint a korábbi Auris, ezért ugyanúgy akarjuk használni, mint a korábbi dízel- vagy benzines modellt. Amikor a Priusba ülünk, akkor lélekben már felkészülünk arra, hogy ez egy hibrid kocsi. Egyébként a hibridautóinknál külön odafigyelünk arra, hogy a legkisebb rezgés se okozzon kellemetlen zajokat.

hvg.hu: Ön néhány napja a Toyota Európának az első nem japán elnöke. Ez előléptetés, vagy pedig büntetés, hogy pont egy válság közepén került egy ilyen pozícióba?

DL: Nem tudom, észrevették-e, hogy az elmúlt másfél év során több nem japán, azaz amerikai és európai menedzsert neveztek ki a Toyotánál minőségbiztosítási vezetővé. Ez év elején pedig a lengyel gyáraknak a főnöke európai lett, míg az Egyesült Államokban öt gyárnak az élére neveztek ki amerikaiakat. Az én esetemben direkt azért bízott rám marketingvezetői feladatokat korábban az előző főnököm, hogy ezzel készítsen fel a mostani előléptetésre. Úgyhogy én az előléptetésemet semmiképpen sem büntetésnek éltem meg.

hvg.hu: Mennyiben érez különbséget a Toyota vállalati kultúrája és a Renault céges kultúrája között, ahol korábban 16 évet lehúzott?

DL: Vannak olyan autógyártók, amelyek úgy növekednek, hogy felvásárolnak más cégeket, és így többféle vállalati kultúra tud egymásra hatni. A Toyotánál nem így van. Amikor egy cég piacvezető lesz a maga szegmensében, ez azt is jelenti, hogy egy nagyon világos jövőképpel kell rendelkezni a globális autóipar tekintetében. Ezért nagyon fontos, hogy a céges kultúra ne mozaikszerűen vagy patchwork-szerűen alakuljon – meg kell őrizni a vállalat DNS-ét, belső értékeit, miközben egy nemzetközi, globális víziót kell kiépíteni. És most pontosan ez történik a Toyotánál.

hvg.hu: Vajon még mindig a Toyota-módszer áll a Toyota filozófiájának a középpontjában? Vagy az újabb menedzsmentmódszerek hatására ez is megváltozott?

DL: A Toyota DNS-e még mindig ugyanaz. Ha a cégünk feladta volna a korábbi értékeit, akkor az már nem ugyanaz a Toyota lenne. A legfontosabb számunkra továbbra is a munkatársak állandó képzése, fejlesztése és a minőség. Mit gondol, miért támadnak annyian éppen a minőség terén? Ha valaki nagy csapást akar mérni a Toyotára, akkor elég a minőségét megkérdőjeleznie. További értékünk a beszállítóink iránti tisztelet. Fontos kihívás azonban, hogyan tudunk egyre gyorsabban reagálni a piaci változásokra.

hvg.hu: Minek kellene történnie ahhoz, hogy a Toyota megfontolja egy magyarországi gyár építését?

DL: Semmi sem lehetetlen, folyamatosan felméréseket készítünk a helyi termelés lehetőségeiről. Valaki ma azt kérdezte, tervezzük-e a hibridtechnológia lokális, helyi igényekre szabott gyártását. A válasz: igen, de nem most. Több csapás is érte az utóbbi időben a Toyotát, előbb a gazdasági válság, majd a sorozatos visszahívások, először tehát meg kell erősítenünk a cégünk alapjait. Előbb használjuk ki a meglévő termelési kapacitásunkat Európában, aztán majd meglátjuk.

hvg.hu: Kiszámolták-e már, mennyit nyernek azon, hogy a hibrid Aurist az Egyesült Királyságban, és nem valahol másutt gyártják Európában vagy éppenséggel Japánban?

DL: Nem, méghozzá azért nem, mert nem készültek arról számítások, másutt mennyibe kerülne. Már a projekt első pillanatától kezdve Angliában terveztük gyártani a hibrid Aurist. Persze, ha most megnézzük a számokat, a devizaárfolyamok miatt sokkal jobban jártunk azzal, hogy itt folyik a gyártás és nem Japánban. Mi több, megússzuk a vámot is, de amikor a projektet elterveztük, senki nem számított a japán jen jelenlegi árfolyamára. Ezzel tehát mázlink volt. Viszont meggyőződésünk, hogy Európában kell előállítanunk a magas technológiát igénylő alkatrészeket is. Ez a jövő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Izsák Norbert Autó

Sok hűhó egy hibridért

Azt eddig is tudtuk, hogy a Toyota az egyik legzöldebb autógyártó, a Prius kategóriájának talán legtakarékosabb és -kényelmesebb kocsija, de most már az is elmondható a japán hibridekről, hogy félig-meddig európai kocsik. A Toyota ugyanis az Auris hibridverzióját Angliában, burnastoni gyárában készíti. Ott jártunk.

Biró Csongor Autó

Toyota Auris teszt: hibrid helyett jó lesz a dízel is

Nagyon jó autó a dízel Toyota Auris: kényelmes, kellemes, kis család számára praktikus, cégautónak szerény, tartós, erőforrása takarékos, nyomatékos és halk. Egyszóval: aranyat ér. Igaz, az árát is aranyban mérik.

Az Iparművészeti Múzeum veszít, az Operaház részben nyer

Az Iparművészeti Múzeum veszít, az Operaház részben nyer

Videóra vették, ahogyan kétszer csap ugyanabba a Toyotába a villám

Videóra vették, ahogyan kétszer csap ugyanabba a Toyotába a villám

Kisiklott egy tehervonat Miskolcon, késések vannak – fotók

Kisiklott egy tehervonat Miskolcon, késések vannak – fotók

Te hova tartozol? Mutasd meg, küldj be fotót vagy grafikát és megnyerheted a fődíjat!

Te hova tartozol? Mutasd meg, küldj be fotót vagy grafikát és megnyerheted a fődíjat!

"A választás előtt nem ölhetik le Józsi bácsi malacait" – titkos terv készült a sertéspestis megállítására

"A választás előtt nem ölhetik le Józsi bácsi malacait" – titkos terv készült a sertéspestis megállítására

Felborult a tűzoltóautó a diákoknak tartott bemutatón Vácon – videó

Felborult a tűzoltóautó a diákoknak tartott bemutatón Vácon – videó