szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A C-Max azért fontos a Ford számára, mert mérföldkövet jelent a vállalat új stratégiájában.

A C-Max azért fontos a Ford számára, mert mérföldkövet jelent a vállalat új stratégiájában. Ebben az autóban használták fel első ízben új, globális C-kategóriás padlólemezüket, amelyre egész sor C-kategóriás terméket építenek majd világszerte – például a 2011 elején bemutatandó új, következő generációs Focust is. Az ötüléses C-Max mellett, a hét üléssel is választható, tolóajtós Grand C-Max felára 300 ezer forint, a plusz két szükségülésért további 180 ezret kérnek el. A C-Max alapára 4,99 millió forint, ennyiért 1,6 literes, 105 lovas benzinmotort kapunk.

További képek a galériában.
©

A nagyobb tér kialakítását a Grand C-Maxban a 140 mm-rel hosszabb tengelytáv és a C-MAX-nál 58 mm-rel magasabb karosszéria teszi lehetővé. A 4,52 méter hosszú karosszériában elegendő a hely hét utas (a leghátsó sorban gyerekek) vagy öt utas és egy nagy csomagtartó számára.

A nagyobb modellben két oldalsó tolóajtót, illetve a második sorban ötletes, új üléshajtogató koncepciót alkalmaztak, amely a Mazda5 karakuri rendszeréhez hasonlít, de annál egyszerűbb. A középső ülés gyorsan és könnyedén a jobboldali ülés alá hajtogatható, így praktikus, átjárható tér keletkezik a két külső ülés között, s az utasok könnyedén bejuthatnak a harmadik üléssorba.

Az ötüléses C-Maxban az előző modell már bevált üléskoncepcióját alkalmazták – a második sorban három különálló, 40/20/40 arányban osztva dönthető ülés található. Felárért lehet variálni az üléseket: a középső ülés elfektethető, miközben a szélső ülések átlósan hátra és befelé mozdulva 2+2 üléses elrendezést hoznak létre. Az alacsony hátsó fejtéren azonban ez nem segít, a Grand C-Max utasai hátul kényelmesebben utaznak.

Noha a két modell a B oszlopig azonos, eltérő karakterekkel bírnak, amelyek tükrözik az egyes modellek vásárlóinak különböző prioritásait. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a C-Max a szép, a Grand C-Max a praktikus. Ezzel nagyjából azt mondjuk, hogy a nagyobb változat nem sikerült túl szépre, sőt a vonzó orrészt elnagyolt hátsóval rontották el.

©

A belső legfontosabb formai motívumai a legújabb Ford Fiestán látható elemek evolúciójának tekinthetők, az ízlésvilágot a 2009-es iosis MAX tanulmányautón kipróbált merész vonalak ihlették. Látványos a beltér, akár még tetszetősnek is mondhatnám, az anyagok minősége sem rossz, csak a Sony által kínált zenelejátszó esetlen gomb tengere ne piszkálná a szemünket. Cserébe jól szól a zene, opcióként DAB tuner is kapható hozzá, illetve a kettős antenna jobb vételt is biztosít. A kilenc hangszóróval, köztük a műszerfal közepének tetejére szerelt középső hangsugárzóval ellátott rendszer szép zenei színpadot kelt életre, és kimagasló hangminőséget garantál.

A vevők választhatják a módosított Ford rendszert is, amelyben hat hangszóró van. Ennek része többek között a digitális hangprocesszor (DSP), amellyel a vezető egyéni ízlésének megfelelően állíthatja be a hangot, opcióként kapható hozzá DAB tuner, illetve a vétel minőségét ikerantenna javítja. A rendszer egy mobiltelefonra emlékeztető vezérlőpanellel kezelhető.

A műszerfal – amely közös mindkét C-Max modellben – megemelt üléshelyzetet kínál magasra szerelt váltókarral és középkonzollal. A vezető előtti kezelőszervek és kijelzők magukba foglalják a Ford ember-gép interfész (HMI) rendszer következő generációjának elemeit, amely a Fiestában és a Mondeóban már bemutatkozott. Rengeteg a gomb és a kapcsoló, nehéz kiigazodni a kormányra zsúfolt funkciók kezelésében, igaz a bőség zavara csak a tehetősebb vásárlókat érinti, a C-Max hazai ügyfélkörének zöme nem kér hangutasításos Bluetooth-kapcsolatot, holttérfigyelőt, tolatókamerát, automatikus parkolási segédrendszert. A C-Max nagyon fejlett biztonsági és kényelmi arzenállal rendelkezik, csak győzzük kifizetni.

Az utastér használati értékét fokozzák a tárolóhelyek. Nagyok az első ajtózsebek és a kesztyűtartó, további rakodási lehetőség van az utastér hátsó részében, s a középkonzolban is található két pohártartó. A magasabban felszerelt modellek kardánbokszában kialakított doboz nagyobb, a csúsztatható kartámasz alatt rakodórekeszt képeztek ki. A rekeszben van hely telefon, vagy MP3 lejátszó, öt CD vagy egyliteres palack számára.

Napszemüvegek vagy térképek tárolására alkalmas a bizonyos modellekben a tetőre szerelt, fej feletti konzol. Ugyanitt kapott helyet a speciális kommunikációs tükör, amellyel a vezető úgy tarthat szemkontaktust az utastér hátsó részével, hogy közben nem kell hátrafordulnia. Számos csatlakozási lehetőséget alakítottak ki: ezek közé tartozik a beszédvezérlés, a Bluetooth telefonkihangosító, valamint a sokféle külső eszköz és médialejátszó számára létesített csatlakozási pontok

A műszerfalban lévő kijelző mérete és fajtája függ az autóban lévő audio-, és navigációs rendszertől. A C-Maxot navigációs rendszerrel megrendelő vevők autóit 12,7 cm átlójú, nagyfelbontású, színes kijelzővel szerelik fel.

Az opcionális FordKeyFree rendszerrel a hagyományos slusszkulcsra többé nincs szükség az ajtók nyitásához és zárásához. Ehelyett a vezető a távirányítót használja, amely kényelmesen elfér a tenyerében. Az autót három külső antennával látták el, amelyek érzékelik a jármű-specifikus távirányító közelségét. Így az autósnak csak meg kell húznia az ajtókilincset, hogy bejusson az autóba, illetve az ötödik ajtó fogantyúját, ha a raktérhez szeretne hozzáférni. A kilincs meghúzása és zár oldása között legfeljebb 200 ezredmásodperc telik el – ennyi idő kell ahhoz, hogy a rádiófrekvenciás párbeszéd a távirányító, a külső antenna és a fedélzeti elektronikus modul között végbemenjen, majd a kilinccsel az ajtó nyitható legyen. Amikor a vezető magára hagyja az autót, elegendő csupán megnyomni az egyik első ajtó kilincsén elhelyezett kis gombot. Van egy további gomb az ötödik ajtón is, amely szintén a rendszer része.

A kulcs nélküli motorindítás funkciója teljes mértékben szükségtelenné teszi a hagyományos, forgó gyújtáskapcsoló jelenlétét. A hagyományos helyzetek – gyújtás le, segédberendezések, gyújtás és indítózás – mind megtalálhatók a FordPower start/stop gomb funkciói között. A gombot ergonómiai szempontok alapján a volán mellé telepítették. A FordPower start/stop gomb minden Titanium felszereltségű modellben szériatartozék.

©

Az opcionális, elektromos mozgatású ötödik ajtó megkönnyíti a ki-, és a berakodást, s főleg akkor hasznos, ha kisgyerekkel együtt utazunk, vagy tele van a kezünk. Az ötödik ajtó háromféleképpen nyitható és zárható: használható a középkonzolon lévő kapcsoló, a távirányítón lévő gomb vagy a külső gomb az ötödik ajtó kilincsében. A záráshoz elég megnyomni az ajtó belső felére szerelt gombot. Mozgatása zajos, ha valami miatt elakad, erővel, kézzel is lecsukható. A Grand C-Max tolóajtjait nem lehet elektromos mozgatással rendelni.

Szériafelszerelés a tanksapka nélküli üzemanyagtöltő rendszer. Az egyszerűen és könnyen kezelhető Ford EasyFuel meggátolja a nem megfelelő üzemanyag tankolását, vagyis megóvja az autót egy esetleges károsodástól, illetve kényelmetlenséget és javítási költséget takarít meg az autósnak. A rendszer olyan betöltő nyílással készül, amelyet speciálisan a különböző töltőpisztolyokhoz alakítottak ki, így a gázolajos töltőpisztoly nem használható benzinmotoros autóban és fordítva. Noha a rendszernek nem része a tanksapka, a betöltőnyílás körüli mechanikus eszközök, illetve a beömlőcső tetejénél elhelyezett speciális lapka együtt lezárják a nyílást, így a rendszer ugyanolyan biztonságos, mint a hagyományos töltőrendszerek.

 

[[ Oldaltörés (Motorok, technika) ]]

 

A C-Max az első modell abban a tekintetben is, hogy a C-kategóriás Fordok közül ebben vezették be az erős EcoBoost benzinmotor családot. Az 1,6 literes erőforrás ötvözi a nagy nyomású közvetlen befecskendezést, a kis tehetetlenségű turbófeltöltőt és a kettős, független szelepvezérlést, így – a sajtóanyag szerint - 20 százalékkal gazdaságosabban üzemel, mint az azonos teljesítményű, de nagyobb lökettérfogatú hagyományos motorok. A mi 140 kilométeres tesztünkön erről nem győzött meg, 8,8 literes fogyasztást mértünk.

Az autót halkan és nagyon dinamikusan mozgató benzinmotor 150 lovas változatát vezettem, de választható 180 lóerős változat is. Ez utóbbival a gyorsulás 0-ról 100 km/órára mindössze 8,5 másodpercig tart, 50-ről 100-ra negyedik fokozatban 8,8 másodperc alatt gyorsul az autó, s a vegyes üzemű szén-dioxid-emisszió is csupán 154 g/km.

©

Az 1,6 literes Ford EcoBoost motor nagy nyomatékot ad le kis fordulatszámon, olyan agilisan reagál, mint egy nagyobb lökettérfogatú motor, ám tömege, mérete és fogyasztása egy kisebb erőforrásénak felel meg. Szívében egy nagynyomású, közvetlen befecskendezéses rendszer működik, amely minden hengerbe kicsi és precíz mennyiségben, akár 200 bar nyomással lövi be az üzemanyagot; a porlasztott üzemanyag cseppje jellemzően kisebb, mint 0,02 mm, azaz az emberi hajszál vastagságának egyötöde. A hagyományos befecskendezési rendszerekkel összehasonlítva a közvetlen befecskendezés hidegebb és sűrűbb töltést ad, aminek köszönhetően az 1,6 literes Ford EcoBoost motor nagyobb sűrítési aránnyal és nagyobb turbónyomással működhet, ez pedig tovább fokozza a hatékonyságot, illetve a kis fordulaton leadott nyomatékot.

Ennek egyik oka a modern turbótechnológia, amely kicsi és kis tehetetlenségű, percenként akár 200 000-es fordulatszámmal pörgő rotorokat jelent. Az 1,6 literes erőforrásban Borg Warner KP93 turbófeltöltő dolgozik, amelynek optimalizált kialakítása garantálja a maximális nyomatékot nagyon alacsony fordulatszám (1600/perc) mellett, illetve a minimális turbólyukat, amikor a vezetőnek azonnali teljesítményre van szüksége.

Az 1,6 literes Ford EcoBoost motorban a szívó-, és a kipufogó oldalon egyaránt függetlenül változó szelepvezérlés optimalizálja a gázáramlást az égéstérben a teljes fordulatszám-tartományban. A TiVCT (kettős, független változó szelepvezérlés) rendszer különösen részterheléses üzemmódban játszik jelentős szerepet a motor hatékonyságának és teljesítményének javításában. A TiVCT egy olajnyomással hajtott rendszer, amely egymástól függetlenül akár 50 fokkal is képes elhangolni a szívó vagy a kipufogó oldali vezérműtengelyt.

A motor kistömegű, teljes egészében alumíniumból készült szerkezet, a motorblokk kivételesen merev és könnyű, precíziós, nagynyomású öntéssel, szerkezeti olajteknővel készül. A hengerfej tizenhat szelepes, DOHC rendszerű, a szíjjal hajtott vezérműtengelyek hézagoló alátét nélküli, mechanikus szelepemelő tőkéket mozgatnak.

A C-Max vásárlói 150 vagy 180 lóerős kivitelben választhatják az 1,6 literes Ford EcoBoost motort, mindkét motor percenkénti 1600-as fordulatszámon adja le 240 Nm-es csúcsnyomatékát. A 150 és a 180 lóerős változatokban is rendelkezésre áll az átmeneti túltöltés, amellyel – például előzés közben – legfeljebb 15 másodpercen át 270 Nm-re nő a legnagyobb nyomaték. A túltöltés a remek teljesítmény érdekében széles fordulatszám-tartományban áll a vezető rendelkezésére – a 180 lóerős modell 270 Nm-es nyomatéka például percenkénti 1900 és 4000 fordulat között végig kiaknázható.

A dízelek palettáján megtaláljuk az 1,6 és 2,0 literes Ford Duratorq TDCi dízelmotorok alaposan átdolgozott változatait. Ezek erősek, nyomatékosak, hangosak, de takarékosak: a Grand C-Maxban kipróbált 163 lovas csúcsmodell duplakuplungos váltóval sem fogyasztott többet 7,8 liternél átlagban, igaz csupán két személlyel terheltük meg.

Az előző, 136 lóerős kétliteres dízelmotort 140 és 163 lovas kivitel váltotta fel, az erősebb modell 20 százalékkal több teljesítményt, szélesebb tartományban leadott nagyobb nyomatékot (a maximális 340 Nm percenkénti 2000 és 3250 között áll rendelkezésre), illetve 2000-es fordulatszám alatt agilisabb gázreakciókat kínál. A 140 lóerősváltozat is hasonló javulást mutat fel az gázreakciók és a kis fordulaton leadott nyomaték tekintetében.

Az erős motorok és a jó úttartású fejlett futómű révén kiválóan vezethető a C-Max, a provance-i szerpentineken inkább a gyomrunkra panaszkodtunk, semmint a kocsi tapadására, kanyarsebességére. Elektromos kormányszervója nagy sebességnél és tű éles kanyarokban is partner a lendületes autózásban, a hatalmas légbeömlők nemhiába emlékeztetnek a márka raliautóira. Autópályán nagy sebességnél és hirtelen kormánymozdulatoknál imbolyog az autó.

 

[[ Oldaltörés (Segédrendszerek, műszaki adatok) ]]

 

Automatikusan beparkol
A parkolóhely azonosításához a rendszer két ultrahangos érzékelőt használ az autó (a jármű mindkét oldalán van egy), amelyek keresik a megfelelő hosszúságú szabad helyeket a parkoló autók között; a parkolóhelyek felismerése legfeljebb 30 km/órás sebességig lehetséges. Miután az aktív parkoló asszisztens működésbe lépett – ehhez egy gombot kell megnyomni a középkonzolon –, hangjelzéssel és a kijelzőn látható ikonnal figyelmezteti a vezetőt, ha megfelelő parkolóhelyet talált.

Mivel a szenzorok mindig aktívan keresik a megfelelő helyeket, a vezetőnek elég csak akkor bekapcsolnia a rendszert, amikor autójával már elhaladt egy megfelelő méretű parkolóhely mellett, s a rendszer képes lesz erre a helyre is beállni.

A parkolási manőver során a vezető írásban és grafikus formában egyértelmű információkat kap a kijelzőn keresztül. A vezető kezeli a gázt és féket, kapcsolja az előremeneti vagy hátrameneti fokozatokat, miközben a rendszer teljesen automatikusan kormányoz. A parkolási manőverek legfeljebb 10 km/órás sebességgel hajthatók végre.

A szériában beszerelt első és hátsó tolatóradarok hangjelzéssel segítenek a vezetőnek, amikor autója túl közel került a körülötte lévő tárgyakhoz. Annak érdekében, hogy a parkolás még a legszűkebb helyen is pontos legyen, a rendszer arra kéri a vezetőt, hogy előre-, és hátraguruljon az autóval, míg a jármű tökéletesen be nem parkolt. Miután a jármű az ideális helyzetbe került, a rendszer ezt a kijelzőn megjelenített üzenettel és hangjelzéssel is megerősíti.

Harmadik szem
A holttér-információs radar-alapú rendszer arra ösztönzi az autóvezetőt, hogy járjon el még körültekintőbben, amikor a visszapillantó tükörben ellenőrzi a mögöttes forgalmat. A rendszer a jobb és a bal oldalon, a vezető látómezejének holtterében lévő járművek észlelésekor ad figyelmeztetést. Olyan helyzetekben figyelmezteti a vezetőket, amikor egy elhaladó jármű éppen a holtterükben van a bal vagy a jobb oldalon.

©

A rendszer két többsugarú, a hátsó lökhárító külső sarkaiba telepített radarmodult használ, amelyek felismerik a holttérbe érkező járműveket, s ebben az esetben a megfelelő oldalon lévő külső visszapillantó tükörben LED-ekkel figyelmeztet. Így a vezető erős vizuális figyelmeztetést kap a közelben lévő másik járműről. A meghatározott holttér tartománya a külső visszapillantó tükörtől a jármű mögött három méterig terjed, és oldalirányban is mintegy három méter a kiterjedése.

A rendszer 10 km/órás sebesség fölött automatikusan működésbe lép – azaz sokkal szélesebb a működési tartománya, mint a jelenleg kapható más rendszereké –, így különösen zsúfolt, városi, szakaszosan haladó forgalomban vagy forgalmas autópályákon hatékony, ahol a leggyakoribb az ütközés.

A hegymeneti elindulássegítő széria minden C-MAX modellben, amelyben van Ford PowerShift váltó, illetve alapfelszereltség a Titanium változatokban.

Intelligens védelem
Menetstabilizálója (ESP) számos aktív biztonsági rendszer alapja, és intelligens vezérlése révén felügyeli a jármű haladását, illetve hatékonyan – és gyakran észrevehetetlenül – avatkozik be, ha szükséges. A rendszer része:
• blokkolásgátló fékrendszer (ABS), elektronikus fékerőelosztó (EBD) és Ívmeneti fékvezérlés (CBC)
• vészfékasszisztens (EBA), előzetes elektronikus féknyomás (EBP) és vészfékezésre figyelmeztető jelzés
• kipörgésgátló rendszer (TCS), amely tartalmazza a hajtóművel megvalósított kipörgésgátlót (ETCS) és a fékdifferenciált (BLD)
• hidraulikus féknyomás-emelés a hátsó tengelyen (HRB)
• motornyomaték szabályozás (EDC)
• nyomatéki vektor szabályozás (TVC). Szűk kanyarból kigyorsítva a rendszer az ívbelső első kereket fékezi le, hogy a nyomaték nagyobb része a jobban tapadó és a nyomatékot az útra jobban átadni képes ívkülső kerékhez jusson el.
• aktív borulásgátló (ARP)
• utánfutó kilengésgátló.

Biró Csongor


Ford Focus C-MAX 1,6 Eco Boost/2,0 TDCi Grand C-Max
MOTOR
Hengerűrtartalom (cm3) 1596/1997
Környezetvédelmi besorolás Euro 5
Max. teljesítmény lóerő 150 lóerő 5700-as fordulaton
163 lóerő 3750-es fordulaton
Max. nyomaték: Nm 240 Nm 1600-4000-es fordulaton
340 Nm 2000-3250-es fordulaton
MÉRETEK
Tengelytáv (mm) 2648/2788
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4380/1828/1626
4520/1828/1684
Csomagtér 432-1684 (vészkerék)
56-439-1704 (vészkerékkel)
Saját tömeg (kg) 1385/1634
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Végsebesség (km/h) 204/204
Gyorsulás 0-100 km/h (mp) 9,4/9,8
FOGYASZTÁS (l/100 km)
Városi 8,8/7,4
Országúti 5,3/5,0
Vegyes 6,6/5,8
Tesztfogyasztás 8,8/7,8
CO2 kibocsátás (g/km) 154/154
ÁRA 5,945 millió forint/kb. 7,5 millió forint

 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
automenedzser.hu Autó

Ford Mondeo teszt: kombikirály

Azt hittem, hogy van róla elképzelésem, mekkora böhöm nagy autó is ez, de tévedtem. Hatalmas.

automenedzser.hu Autó

Ford Kuga: fekete bestia

Feltehetően nincs női szív, melyet ne tudna meghódítani a hobbi terepjárók...

Andrzej Duda marad a lengyel elnök

Andrzej Duda marad a lengyel elnök

Szerbiában már majdnem megteltek a kórházak

Szerbiában már majdnem megteltek a kórházak

A pápának fáj, hogy ismét mecsetté teszik a Hagia Sophiát

A pápának fáj, hogy ismét mecsetté teszik a Hagia Sophiát