szerző:
hvg.hu

Vázoljuk, hogy milyen komoly munkát végez a legújabb Lamborghini aktív aerodinamikai rendszere. Mozgó szárnyak, spoilerek és légzáró elemek minden mennyiségben.

A nemrégiben leleplezett Lamborghini Aventador SVJ-ben debütált az olasz gyártó ALA 2.0 (Aerodinamica Lamborghini Attiva) nevezetű aerodinamikai csomagja, mely az Aventador SV-hez képest 40 százalékkal jobb hatékonysággal bír. A rengeteg aktív elemmel rendelkező intelligens rendszer máshogy viselkedik nagy tempójú haladásnál, fékezkéskor, illetve kanyarodáskor. A leszorító erő és a légellenállás akár pillanatról pillanatra változhat, ahogy ezt az alábbi videó is látványosan mutatja:

Az Aventador eddigi legsportosabb változata a 2015-ben kijött és 600 példányban legyártott SV, vagyis SuperVeloce volt, mely 50 kilogrammal könnyebb az alapmodellnél, és mivel 750 lóerős, 50 lóerővel erősebb is annál. Az új SVJ, vagyis SuperVeloce Jota ennél további 20 lóerővel potensebb: a 770 lóerős és 720 Nm-es szívómotoros V12-es újdonság 2,8 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100-ra, a 0-200-as sprint szintideje pedig 8,6 másodperc.

©

Az 1525 kilogramm tömegű szupersportkocsi végsebessége 350 km/h, a sportfékeknek köszönhetően pedig 29,8 méter alatt állóra lehet fékezni a 100-zal guruló autót. Az új Pirelli P Zero Corsa sportgumik mellett említést érdemel még a hétsebességes automataváltó, a négykerékkormányzás, illetve az adaptív sportfutómű. Ezeknek köszönhetően az SVJ nemrégiben új körrekordot futott a Nordschleifén, maga mögé utasítva többek közt a félelmetes Porsche 911 GT2 RS-t is.

©

Az átszámítva mintegy 115 millió forintos alapárú Aventador SVJ-ből 900 példány készül, emellett pedig 63 darab Aventador SVJ 63-at is legyártanak. Utóbbi egyedi fényezésű modellel a Lamborghini 1963-as alapításának állítanak emléket.

©

 

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem túl meglepő módon cáfolta Korda György a melegségéről szóló pletykákat

Nem túl meglepő módon cáfolta Korda György a melegségéről szóló pletykákat

Április elején megkezdődhet a tereprendezés a debreceni BMW-gyár területén

Április elején megkezdődhet a tereprendezés a debreceni BMW-gyár területén

Hollik Istvánt jelöli elhunyt képviselője helyére a Fidesz

Hollik Istvánt jelöli elhunyt képviselője helyére a Fidesz

A Huawei új központjában épült fel a budapesti Szabadság híd mása

A Huawei új központjában épült fel a budapesti Szabadság híd mása

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél

Válasz helyett kioktatást kapott az MTVA-vezértől Hadházy és Szél

Megkezdődött az influenzajárvány

Megkezdődött az influenzajárvány