szerző:
hvg.hu

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vasárnapi közleményében hangsúlyozza: az előzetes sajtóhírekkel ellentétben továbbra is szükséges lesz letenni az elsősegélyvizsgát a vezetői engedély megszerzése érdekében.

Korábban a Napi.hu értelmezésére hivatkozva mi is megírtuk, hogy a jogosítvány megszerzéséhez december 29-től nem kell az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolás. A Magyar Közlönyben közzétett módosítást az alábbi jogszabályi szövegrész alapján adtuk hírül: "Hatályát veszti a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) kormányrendelet 5. § (5) bekezdésében az "és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolást"

Csupán formális változtatásról van szó

Most azonban kiderült, hogy félreértésről van szó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium pontosított - írja a 24.hu. A tárca közleménye szerint a "félreértésen alapuló sajtóhírekkel szemben a vezetői engedély megszerzéséhez a jövőben is el kell sajátítani az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket". Mint fogalmaznak: a Magyar Közlönyben megjelent módosítás - amelyre a Napi.hu is hivatkozott - csupán a jogszabályok közti összhang megteremtését szolgáló technikai jellegű pontosítást tartalmaz. Azaz a jogosítvány kiadásához "más kormányrendelet változatlanul feltételül szabja az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésének igazolását".

Közlik továbbá, hogy a jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság ma már elektronikus úton állítja ki, és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak. Az elektronikus adatközlésnek köszönhetően így papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek. Ebből következik az is, hogy az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására sincs szükség a közlekedési hatóság ügyfélszolgálatain.

"Az előírások ésszerűsítésével jelentősen csökkenek az állampolgárok adminisztratív terhei. A jövőben a vezetői engedély kiállítása az utolsó sikeres (forgalmi) vizsgát követő negyedik munkanaptól a közlekedési hatóság felkeresése nélkül bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál közvetlenül kérvényezhető az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzését igazoló dokumentumok birtokában" - áll a minisztérium közleményében.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A TV2 Ázsiába küldi Demcsák Zsuzsát

A TV2 Ázsiába küldi Demcsák Zsuzsát

208 millió forintért taxizhatnak a minisztériumi dolgozók

208 millió forintért taxizhatnak a minisztériumi dolgozók

És akkor a Fidesz arca megmaradt, de mi lesz az országéval?

És akkor a Fidesz arca megmaradt, de mi lesz az országéval?

Tiszta lappal: kell-e aggódnunk Curtisért?

Tiszta lappal: kell-e aggódnunk Curtisért?

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Szinte csak Apple termékeket használt a Huawei alapítójának letartóztatott lánya

Szinte csak Apple termékeket használt a Huawei alapítójának letartóztatott lánya