szerző:
Z. B.
Tetszett a cikk?

Pontosabban az M100-as, mely Esztergomon és Bicskén át vezetné a Budapestet nyugatról elkerülő forgalmat. Jó hír: megmenekül a budai hegyvidék, rossz hír, talán sohasem tehermentesül Budapest teljesen az átmenőforgalomtól.

December 10-én derült ki, hogy mégsem épülne meg az M0-s M1-es és a 10-es főút közé tervezett nyugati szakasza, mely hegyes terepen, részben természetvédelmi területeken haladna Budaörs–Budakeszi–Nagykovácsi–Óbuda nyomvonalon, hosszú szakaszon alagútban, ami jócskán meg is drágította volna a kivitelezést.

Január elején azonban megerősítést nyert, hogy helyette egy új, olcsóbb, és a budai hegyvidéket megkímélő verzió kaphatna zöld utat helyette, mely Esztergomot kötné össze az M1-es autópályával, Piliscsaba és Perbál mellett nyugatra haladna, és Bicske térségében érné el az M1-est. Ez lenne az M100-as, melynek nyomvonaláról korábban a NIF közölt térképet:

A képre kattintva nagyobb méretben látható
©

Az mfor szúrta ki, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Facebookon jelentette be, hogy végül az Esztergom felé haladó változat fog megvalósulni.

Az M100-as persze akkor helyetetsítené az M0-s nyugati szakaszát akár részben, hogyha az M10-esnek hívott autópálya is megépülne a 10-es úttal párhuzamosan, illetve a 10-es és a 11-es út közötti szakasz is - mely továbbra is tervezve van, a nyugati szektorra vonatkozó tervek lehúzása azt nem érintette.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület a  hírre a Facebookján úgy reagált: ezen változat érvényesülésével az M10-esen is csak zúdulni fognak az autók be Budapestre, a budai alsó rakpart pedig "az idők végezetéig tranzitfolyosó marad".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vádat emeltek az autós ellen, aki ittasan vezetve két motoros halálát okozta Dusnoknál

Vádat emeltek az autós ellen, aki ittasan vezetve két motoros halálát okozta Dusnoknál

Kemenesi: Százezerszer inkább okoz trombózist a koronavírus, mint az AstraZeneca vakcinája

Kemenesi: Százezerszer inkább okoz trombózist a koronavírus, mint az AstraZeneca vakcinája

Már a főváros utcáin tesztelik az új Bubikat

Már a főváros utcáin tesztelik az új Bubikat