szerző:
Zelki Benjámin
Tetszett a cikk?

Kezdődik a metrópótlás Dél-Pesten, eggyel kevesebb sáv lesz az Üllői úton, a Népligetnél viszont többnyire megmaradnak az autósoknak a kanyarodósávok. A Vak Bottyán utcát csak a BKK járművei használhatják. Minden fontos gócpontot végigjártunk, ahol szokatlan dolgokat, dugót tapasztalhat.

Április 6-án, szombaton kezdődik a 3-as metró felújításának következő üteme, ezúttal a dél-pesti (Nagyvárad tér – Kőbánya-Kispest) szakaszt zárják le. A munkák több mint egy évig fognak tartani.

A BKV már márciusban kijelölte a buszsávokat az Üllői úton, úgyhogy a rendszeresen arra közlekedők már tudhatják, hogy mire kell számítani, de a buszsávokat egészen április 5-ig, péntek estig lehetett használni, onnantól azonban tilos ráhajtani a buszsávokra!

A déli szakaszon utazók már így is hozzászokhattak, hogy hétköznap esténként és hétvégenként egész nap pótlóbuszok járnak a metró helyett (ez azzal függ össze, hogy az északi metrószakasz felújítására a síneken szállították a szükséges anyagokat), az igazi tortúra számukra április 8-tól kezdődik, ekkor munkanapon, csúcsidőben vizsgázik a rendszer, és a BKK már jó előre figyelmeztet, hogy akár 20-30 perccel is emelkedhet a szokásos utazási idő a dél-pesti közlekedők számára. Az alábbi videóban végigjártuk a módosuló útvonalat, bemutatjuk, mit érdemes tudni:

A BKK és a Budapest Közút arra hívta fel a figyelmet, hogy elsősorban az Üllői úton, az M5-ös autópálya bevezető szakaszán és a Gyáli úton, valamint a Népliget, a Nagyvárad tér és a Közvágóhíd térségében kell nehezebb haladásra, és több helyen megváltozott forgalmi rendre készülni.

Üllői út, Vak Bottyán utca elvész, Népliget megmarad

A legfontosabb, már ismert változás, hogy az Üllői úton buszsávot jelöltek ki, így az autósok számára mindkét irányba két sáv lesz csak járható. Mindkét irányba lezárják a kispesti, Határ út és Kőbánya-Kispest metróvégállomás közötti Vak Bottyán utcát is, oda csak a BKK járművei hajthatnak be.

A Nagyvárad térnél fordulnak vissza a metrópótlók az Üllői úton keresztbe, ezért a Haller utca felé eggyel kevesebb sávon lehet majd balra kanyarodni.

A Népligetnél viszont az autózóknak kedvezett a BKK és a Budapest Közút azzal, hogy a liget vonalában nem jelöltek ki buszsávot. A befelé haladó buszok az Üllői úti vasúti felüljáró vonalában bekanyarodnak majd a ligetbe, az ott lévő buszpályaudvaron megállnak, és a Könyves Kálmán körút csomópontjában érik csak el újra az Üllői utat. A kifelé haladó buszok pedig az egyik, híd alatt futó balra kanyarodó sávot használva fordulnak be a ligetbe.

Lesznek azonban expressz metrópótló buszok is, amelyek csak a reggeli csúcsforgalomban, a Határ úttól a Nagyvárad térig közlekednek, a népligeti felüljárón áthaladnak, és sehol sem állnak meg.

Amíg tehát az északi metrófelújításnál a Váci útról befelé érkező buszok útját úgy könnyítették meg, hogy az autósok számára megszüntették a felüljáró alatti balra kanyarodást a Róbert Károly körútra, az Üllői úton befelé mindkét, a Rákóczi híd felé tartó kanyarodósáv megmarad az autósoknak, kifelé pedig, ahogy említettük, egy sávot használhatnak az autók.

Hol kell még buszsávra készülni?

A metrópótláshoz kapcsolódóan a BKK megerősítette az alternatív eljutási módokat is, új buszjárat indult a Boráros térre 223M néven, gyakrabban jár a 99-es busz, és több jármű fogja használni az M5-ös autópálya bevezető szakaszát. Ennek okán:

  • a Soroksári úton a már meglévő buszsávot meghosszabbították a Határ útig a városközpont felé vezető irányban.
  • Hosszabb lett a már meglévő autóbuszsáv Kőbányán a Vajda Péter utcában is a belváros felé, a 99-es busz így már a vasúti felüljárótól buszsávon haladhat a Könyves Kálmán körútig.
  • Meghosszabbították továbbá az M5-ös autópálya bevezető szakaszán a belváros irányú buszsávot is, egészen a városhatárig két sáv marad tehát csak az autózóké befelé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!