szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új német kisautó jelentősen könnyebb, az elődjénél 100 kilogrammal kevesebbet nyom a mérlegen.

Az Opel 1982-ben dobta piacra az első generációs Corsát, vagy más néven a Corsa A-t, és elmondható, hogy a német gyártó egyik legsikeresebb modellje ez az azóta már több mint 13 millió példányban értékesített városi kisautó. A jelenleg forgalomban lévő Corsa E 2014-ben látott napvilágot, de mivel ez nem egy teljesen új modell, hanem a még 2006-ban kijött Corsa D módosított változata, mára már enyhén elavultnak mondható.

Hamarosan azonban érkezik a teljesen új generáció, vagyis a Corsa F, mely csak és kizárólag egyetlen ötajtós változatban fog készülni. A nemrégiben a francia PSA-csoport által felvásárolt Opel most előzetesen büszkén számolt be arról, hogy az új kisautó mennyire könnyű lesz.

Egész konkrétan 980 kilogrammos alaptömegről beszélhetünk, vagyis az új Corsa alapmodellje 20 kilogrammal éppen be fog férni a lélektani 1 tonnás határ alá. Ez egyébként azt jelenti, hogy az elődjénél nem kevesebb, mint 108 kilogrammal, mintegy 10 százalékkal lesz könnyebb az új Corsa, ami nemcsak a fogyasztásra, hanem a menetdinamikára is pozitív hatást fog gyakorolni.

Konkrét példákat véve, a teljesen alumínium motor 15 kilogrammal, az ugyancsak alumínium gépháztető 2,4 kilogrammal, a karosszéria 40 kilogrammal, az első ülések 5,5 kilogrammal, a hátsó ülések pedig 4,5 kilogrammal lettek könnyebbek.

A többek közt tisztán elektromos változatban is támadó teljesen új Opel Corsát élőben elsőként várhatóan a szeptemberi Frankfurti Autókiállításon lehet majd megtekinteni. A mellékelt fotókon a kifutó modell sportos GSi változata látható.

©

 

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!