szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már néhány ezer forintért is vásárolható olyan biztonságtechnikai megoldás autónkhoz, amely jelentősen megkönnyítheti életünket. A kísérő- vagy hazakísérő fény is egyike az ilyen okosságoknak.

Bár a legtöbb helyen van közvilágítás, a lámpák fényereje már nem mindenütt elégséges. Városon kívül és kisebb településeken pedig gyakran maga a közvilágítás is foghíjas. Mindegy, hogy kerékpárral vagy kocsival közlekedik az ember, a probléma minden helyzetben zavaró, ahogy balesetveszélyes is.

A gépjárművekhez beszerezhető okosságok révén azonban az ilyen szituációk is könnyen orvosolhatók. A hazakísérő fényre, vagy ahogy még nevezik, a "Coming Home Modulra" gondolunk. Egy ilyen kísérőfény akár egész olcsón, pár ezer forintért megkapható.

Sokféle helyzetben jöhet jól. Mivel a kocsiból kiszállva a lámpák ilyenkor még néhány másodpercig világítanak, a sofőr botlás nélkül közlekedhet még egy teljesen sötét utcarészen is. A modul által a pocsolyák is könnyebben észrevehetők, ahogy az autó körül mászkáló idegenek is jobban láthatók vele.

A hazakísérő modul utólagosan építhető a járműbe. A technika segítségével a világítás ideje és az is szabályozható, hogy a kocsi elhagyásakor mely lámpák adjanak fényt. Adott esetben a tolatólámpára is kérhető. A bekötés alapvetően kétféle módon lehetséges: ha a funkciót csak az autóból kiszállva, míg a másik, ha a járműhöz közeledve is szeretnénk használni. A fényszórók alapesetben 30 másodpercig, de akár 2 percig is világíthatnak, ezután pedig automatikusan lekapcsolódnak.

A funkció másik nagy előnye, hogy a legtöbb modellhez kérhető megoldásról van szó, az egyszerűbb modulok ráadásul 4-6 ezer forintért is beszerezhetők. Kötelező kellék.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gripenek búcsúztatják ma Budapest felett az utolsó Pumát

Gripenek búcsúztatják ma Budapest felett az utolsó Pumát

Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

Az én hetem: Parti Nagy Lajos elmondja, beoltatná-e magát az orosz vakcinával

Darknetről, bitcoinnal vette az eladásra szánt drogot, de így is lebukott

Darknetről, bitcoinnal vette az eladásra szánt drogot, de így is lebukott