szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A munkabeszüntetés miatt hamarosan Kanadában és Mexikóban is leállhatnak a gyárak.

Az autóipari dolgozók szakszervezetének felhívására sztrájkba léptek a General Motors munkavállalói az Egyesült Államokban vasárnap éjféltől. Az országos munkabeszüntetést azután hirdették meg, hogy holtpontra jutottak a bértárgyalások. A legnagyobb amerikai autógyártónál tizenkét év óta először sztrájkolnak a munkások, legutóbb 2007-ben tartottak kétnapos munkabeszüntetést szintén a bértárgyalások alatt, ami 300 millió dollárjába került az autógyártónak.

Az ellátási lánc összehangoltsága miatt a sztrájk nagyon gyorsan azt eredményezheti, hogy a General Motors gyárai nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Kanadában és Mexikóban is leállnak.

Egy elhúzódó munkabeszüntetés azonban nem érdeke az órabérért dolgozó alkalmazottaknak sem, mivel a szakszervezet sztrájkalapja elég szűkös, heti 250 dollárt tud biztosítani tagjainak.

A GM több mint hétmilliárd dollár értékű új befektetéseket, 5400 munkahely megteremtését, a bérek és juttatások emelését, valamint 8 ezer dollár szerződés aláírási bónuszt ajánlott fel. Az UAW úgy véli, hogy a munkavállalók nagyobb béremelést érdemelnek az utóbbi években elért rekordnyereségek után. A szakszervezet emellett el akarja érni, hogy a General Motors ne zárja be az ohiói és michigani autó-összeszerelő üzemeit. Az UAW és a General Motors menedzsmentje hétfő délelőtt ül ismét tárgyalóasztalhoz.

Az amerikai autóipar nincs könnyű helyzetben: az eladások növekedési üteme lassul, miközben emelkednek a költségek az elektromos autók fejlesztése és bevezetése, illetve a szigorúbb környezetvédelmi normák miatt.

A detroiti székhelyű General Motors a világ 37 országában 173 ezer embert foglalkoztat, ezen belül az Egyesült Államokban mintegy 48 ezer munkása van.

A múlt héten arról számolt be a Reuters, hogy közel 3,5 millió autót kellett visszahívnia General Motorsnak, mert gond volt a fékekkel. A rendszer vákuumpumpájának hibáit 113 balesettel hozták összefüggésbe, amelyekben 13-an meg is sérültek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!