szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szakértők szerint az ország csak drasztikus intézkedések bevezetésével lesz képes megfelelni a klímacéloknak.

Egy, a német szövetségi környezetvédelmi hivatal, az Umweltbundesamt munkatársai által készített belső dokumentum szerint a jelenleg visszafogott terhekkel nehezített árú gázolajra kirótt adónak 2030-ig 70 eurócenttel, vagyis átszámítva mintegy 230 forinttal növekednie kell. Ugyanezen időszakban a benzinár adótartalmát is 47 centtel, vagyis mintegy 155 forinttal növelnék.

Amennyiben a javaslatot elfogadják, egy liter gázolaj ára a mostani 0,49 helyett 1,19 eurónyi adót tartalmazna. Cikkünk írásakor Németországban átlagosan 1,28 euróba (422 forint) kerül egy liter gázolaj, ami a tervezett áremelést követően 1,98 euróba (653 forint) kerülne.

A tervezet szerint a céges autókra vonatkozó kedvezményeket és az ingázók adókedvezményét meg kell szüntetni, a teherautók úthasználati díját meg kell emelni, illetve az autópályákon 120 km/h-s sebességhatárt kell bevezetni.

Ezekre azért lehet szükség, hogy Németország képes legyen megfelelni a klímacéloknak. Míg jelenleg évi 160 millió tonnányi CO2-vel terheli a közlekedés a környezetet, addig 2030-ra ennek az értéknek a tervek szerint 98 millió tonnára kellene csökkennie.

A kormányzat továbbá támogatni kívánja az elektromos autózást és az alternatív üzemanyagokat, olcsóbbá szeretné tenni a vasúti utazást, a légiközlekedésre kivetett adókat pedig megemelné.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!