szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szabadidő-autók és off-road járművek adják már az újonnan forgalomba helyezett autók harmadát Németországban. Ezek az autók közel a negyedével többet fogyasztanak, mint egy kompakt autó, ami lényegében eltüntette az elektromos autók kedvező hatását a globális olajfogyasztásra.

Az SUV piacának erősödése tovább tart Nyugat-Európa legfontosabb piacán Németországban. A német közlekedési szervezet a KBA adatai alapján az elmúlt év novemberéhez képest 18 százalékkal erősödött megint ez a kategória és csak idén már 1,03 millió darab SUV-ot helyeztek forgalomba Németországban.

A szabadidő-autókat – amely a német statisztikai besorolás alapján például a Ford Kuga – és a ténylegesen off-road kategóriába sorolt járműveket – ilyen a németeknél például a VW Tiguan – együttvéve, már minden harmadik új autó ebből a két típusból kerül ki, százalékosan az arányuk 31 százalék az összes kategóriát tekintve.

Az SUV-k piacának növekedése még tovább gyorsulhat – mondja Ferdinand Dudenhöffer a Duisburg-Essen Egyetem autóipari kutatóintézete, a CAR-Institut elemzője a Spiegel Online-nak. Ráadásul, némileg más besorolást használva, mint a hivatalos statisztikák, ők még egy pár százalékkal még erősebbnek látják ennek a típusnak a jelenlétét az összeladásban.

Mindenesetre, ha a tendencia folytatódik, akkor 2025-re minden második új autó SUV lesz a német piacon – mondja. Ha valamelyest mérséklődik is a növekedés, akkor is 2030-ra igaz lehet a várakozás, mert trendfordulat nem várható.

Mindeközben egyre több elemzés hangsúlyozza, hogy mennyire feleslegesen nagy környezeti terhelést jelentenek a városi terepjárók. Az SUV-k a velük hasonló méretű kompakt gépjárművekhez képest 25 százalékkal több üzemanyagot fogyasztanak – írta nemrégiben a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) beszámolója alapján az Erste Bank egyik elemzőjének cikke.

Az IEA szerint ennek a gépjármű típusnak az elterjedése miatt az elmúlt 8 évben napi 3,3 millió hordóval több olajra lett szüksége a finomítóknak. Sőt, ha az SUV-k további térnyerése folytatódik, az szinte teljes egészében elviheti az elektromos autók olajfogyasztás-csökkentő hatását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Álmentős fosztott ki több magyar vendégházat

Álmentős fosztott ki több magyar vendégházat

Meghalt a James Bond-filmek kaszkadőre

Meghalt a James Bond-filmek kaszkadőre

Szijjártó: 1 millió ember beoltásához elég orosz vakcinát vettünk

Szijjártó: 1 millió ember beoltásához elég orosz vakcinát vettünk