szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az autósok jellemzően annyit észlelnek az úgynevezett emulziós bevonat építésből, hogy le kell lassítaniuk, mert tele van apró kőzúzalékkal az út.

A Magyar Közút 32 ezer kilométernyi utat gondoz Magyarországon. A cég gyakran használja azt az út élettartamát növelő technológiát, amit most egy videóban is bemutattak. A legtöbb közlekedő mindössze annyit észlel az egészből, hogy ideiglenesen le kell lassítaniuk, mert tele van apró kőzúzalékkal az út.

A technológia neve emulziós felületi bevonatépítés, ami nem más, mint egy vagy két réteg vékony, burkolatra permetezett bitumenemulzió és az azt borító egyenletesen kiszórt kőzúzalék.

Ezt a megoldást akkor alkalmazzák, amikor az utak burkolatán még nem érzékelhető repedések, felületi hámlások keletkeznek, melyek egyszerű kátyúzással nem javíthatók gazdaságosan, mivel ezek túlnyomó részének még sekély a mélysége. A felületmegújítás eredménye egy újra képződő érdes felület, amely hatékonyan javítja a burkolat vízzáróságát is, továbbá homogén felületet képez, és a két felújítás közötti időtartamot megnöveli.

A végleges felület kialakulásához viszont kell néhány hét, ami alatt a forgalom bedolgozza a  felvitt anyagot az úttestbe. A módszer velejárója bizonyos szintű kőfelverődés és úgynevezett „izzadás”. A kőfelverődések azonban a kihelyezett 40 km/órás sebességkorlátozás betartása mellett nem okozhatnak sérüléseket a járműveken.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már több mint tízmilliárdszor telepítették ezt az androidos appot

Már több mint tízmilliárdszor telepítették ezt az androidos appot

Shane Tusup: Szeretem az országot, de szerintem az ország nem igazán szeret engem

Shane Tusup: Szeretem az országot, de szerintem az ország nem igazán szeret engem

Kikapcsolják az áramot Los Angelesben azoknál, akik a tiltás ellenére is házibulit tartanak

Kikapcsolják az áramot Los Angelesben azoknál, akik a tiltás ellenére is házibulit tartanak