szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Volvo 1959-ben bevezetett találmánya a hárompontos biztonsági öv, amelyet a média, az emberek szkeptikusan, kételkedve, dühösen fogadtak anno.

Elég erős videót készített a Volvo, annak kapcsán, hogy 2020-tól minden új autójukban maximalizálták 180 km/h-ban az elérhető legnagyobb sebességet. Példaként a hárompontos biztonsági övet hozzák az intézkedésükre, amely milliók életét mentette meg hatvan év alatt. (A videó angol nyelvű, a feliratot érdemes bekapcsolni hozzá.)

1959. augusztus 13-án érkezett egy fontos pillanathoz az autóipar, ekkor látott ugyanis napvilágot az a Volvo PV 544, mely a világ első olyan sorozatgyártású személyautója volt, melyben alapfelszereltség volt a kétpontos öveknél sokkal nagyobb biztonságot adó hárompontos öv. A feltaláló Nils Bohlin volt, akit egy évvel korábban a Saabtól igazolt le a Volvo. Bohlin ötletének lényege az volt, hogy a has és az egész felsőtest is védve van. Ennek a gondolatnak köszönhetően jött létre a hárompontos biztonsági öv, ami azóta is az autók egyik legfontosabb biztonsági eleme.

A svédek ugyan levédették a hárompontos biztonsági övet, de annak használatát ingyenessé tették minden autógyártó számára. A riválisok érdekes módon lassan reagáltak, adott esetben évekkel vagy évtizedekkel később, és sok esetben még mindig csak opcionális extraként kínálták az életmentő eszközt.

A biztonsági övek széles körben történő elterjedését az 1968-os Bécsi Egyezmény gyorsította fel, mely előírta az új személyautók biztonsági övvel történő ellátását. Hazánk késve reagált, de 1976-tól kezdve végül is Magyarországon is kötelezővé vált a biztonsági övek első ülésen történő használata.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Liszteszsákokban szállított egy férfi kutyakölyköket és egy kecskét, vádat emeltek ellene

Liszteszsákokban szállított egy férfi kutyakölyköket és egy kecskét, vádat emeltek ellene

Fliegauf Bence: Amikor felveri a gaz a társadalmat

Fliegauf Bence: Amikor felveri a gaz a társadalmat

iPhone-ról Androidra vált? A WhatsAppját egy az egyben átviheti

iPhone-ról Androidra vált? A WhatsAppját egy az egyben átviheti