szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Föld Napja alkalmából egy hétvégére gyalogos-biciklis területté változik az Andrássy út és a Kós Károly sétány is.

A Föld napja alkalmából most hétvégén még több közterületet nyit meg a főváros a sétáló, bicikliző, sportoló és kikapcsolódó emberek előtt – közölte a Facebookon Balogh Samu, Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnöke.

Balogh Samu azt írta:

a pesti rakpart mellett április 24-én és 25-én megnyitjuk az Andrássy utat és a Kós Károly sétányt is, így egy három kilométeres sétaút jön létre a Városliget és a belváros között. A hétvégi sétány a József Attila utca ideiglenesen kiszélesített járdáin keresztül kapcsolódik a pesti alsó rakparthoz is”.

Balogh szerint a koronavírus-járvány megmutatta, hogy mennyire fontosak a kellően tágas, a járvány alatt is biztonságosan használható gyalogos közterek egy városban. “A gyalogos pesti alsó rakpart sikere mutatja, hogy mennyien vágynak arra Budapesten, hogy kicsit kiszakadjanak a szabadba, és nyugodtan sétáljanak vagy biciklizzenek a városban. Főleg, ha olyan különleges helyeken tehetik ezt meg, ahol hétköznapokon nincs erre lehetőségük! A Föld napja alkalmából egy hétvégére gyalogos-biciklis területté változik az Andrássy út és a Kós Károly sétány is” – írta.

A technikai részletek alapján a következők várhatóak:

  • a Kós Károly sétány teljes hosszában a gyalogosoké és kerékpárosoké lesz, nem lehet majd autóval behajtani;
  • az Andrássy úton a középső útpálya válik autómentes övezetté, az autós célforgalom az Oktogon és a Hősök tere között a szervizutakon tud közlekedni, de a keresztutcákon továbbra is át lehet majd hajtani.
  • A József Attila utcán az északi járda szélesebb lesz, de autóval továbbra is végig lehet majd hajtani.
  • A 105-ös busz a Podmaniczky utca felé fog közlekedni, az Andrássy út pedig a földalattival lesz elérhető.

A kabinetfőnök azt kérte, hogy az emberek szép időben is legyen óvatosak, ügyeljenek a megfelelő távolság tartására, és a maszkviselésről se feledkezzenek meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!