hvg.hu Plázs

Négyből egy felső tagozatos diák kerüli az iskolai mosdókat

Tisztább, illatosabb, újabb és szebb mosdókra vágynak az iskolások, akik adnak környezetük higiéniájára otthonukban is. A fogmosás és a kézmosás terén azért még fejlődhetnek az alsósok és a felsősök is – derül ki egy friss kutatásból.

hvg.hu Itthon

Visszaszólt az ÁNTSZ az 1001 orvosnak

Belülről bomlasztják a rendszert, aláássák a kórházak iránti bizalmat – lényegében ezzel vádolja az ÁNTSZ az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport tagjait, akik kedden közleményben panaszolták fel a kórházak higiéniás helyzetét. Biztonságban vannak, akik Magyarországon közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást vesznek igénybe – írta az ÁNTSZ.

hvg.hu Tech

Túl tiszták vagyunk?

A túlzásba vitt tisztálkodás akár betegségeket is okozhat, de kérdés, hogy mennyire kell ügyelnünk a higiéniára, és mi az ami már túlzásnak számít.

hvg.hu Plázs

WC-ben Magyarország jobban teljesít

November 19-e a World Toilet Day, ennek apropóján megjelent egy tanulmány a világ WC-helyzetéről. E szerint a legrosszabb a helyzet Dél-Szudánban, ahol annyian férnek hozzá modern WC-hez, mint amennyien Magyarországon nem.

Gál Éva Laura Kult

Hosszú út vezetett a vécés nénik birodalmáig

A fák tövében és a sikátorokban guggoló alakok a látható közélet teljesen normális részei a 18. század Budapestjén. Hol és hogyan végezték az emberek a dolgukat több száz évvel ezelőtt? Miért volt elviselhetetlen bűz a mai Március 15-e téren? Mi volt a házmester dolga, ha bekopogott egy járókelő, hogy pisilnie kell? A vécézés történetét jártuk végig egy városi túrán - az 1700-as évektől napjainkig.

MTI Shake

Nincs saját vécéje a Földön élők egyharmadának

A WHO és az UNICEF közös jelentése szerint az illemhelyet nélkülözők továbbra is szennyezik a vízforrásokat, és veszélyt jelentenek a közegészségre, valamint világszerte több millió ember biztonságára. Mindez hozzájárul a rosszul tápláltsághoz és a gyerekkori alulfejlettséghez, évente 161 millió gyereknek okozva testi és mentális károsodást.

MTI Plázs

Napi több mint ezer gyerek hal meg szennyezett víz miatt

Minden nap körübelül 1400, öt év alatti gyermek hal meg a világon a tiszta víz, az illemhelyek és a higiénia hiánya miatt kialakuló hasmenéses megbetegedésekben – erre hívta fel a figyelmet az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) a március 22-i víz világnapja alkalmából.

MTI Plázs

Tisztább háztartásban okosabb lesz a gyerek?

A fejlett egészségügyi berendezésekhez való hozzáférés jótékony hatással lehet a gyerekek kognitív képességeire, és az alacsony költségvetésű, vidéki területeket érintő higiéniai programok segíthetik a fiatalok szellemi fejlődését - derült ki a Világbank új jelentéséből.

MTI Plázs

A higiénia is okozhatja az Alzheimert

A modern városi életmód és a fejlett higiénia is meghúzódhat az Alzheimer-kórnak az ipari országokban tapasztalt terjedése mögött - derült ki egy frissen közölt brit tanulmányból.

MTI Itthon

Árvízben nő a fertőzésveszély, tanácsokat ad az ÁNTSZ

Az árvíz- és a belvízhelyzetre való tekintettel a higiénés szabályok betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a fertőző megbetegedések megelőzése érdekében.

Hernádi Levente Nagyítás

Ötszáz éve indult be a fogkefélés - Nagyítás-fotógaléria

Felmérések szerint az emberek három dolog nélkül nem tudnának élni: mobiltelefon, mikrosütő és fogkefe. A ma is használt eszközre hasonlító első fogkefét Kínában találták fel: 514 éve, 1498. június 26-án mutatta be a kínai császár az udvar találmányát. Sűrű, állati eredetű sörték egy darab csontra vagy illatosított bambuszra erősítve. A találmány hamar eljutott Európába is, de az 1770-es évekig nem terjedt el igazán. Addig, ókori szokások szerint, botokkal és lószőrből készült fogselyemmel tisztálkodtak elődeink.

MTI Karrier

A jogászok asztala a legmocskosabb a briteknél

A jogászok, könyvelők és informatikusok íróasztalain tenyésznek leginkább baktériumok és penészgombák Nagy-Britanniában - derült ki egy vizsgálatból, amely szerint viszont romlott ételek a szociális munkások asztalán gyakoriak.

MTI Plázs

A túlzott higiénia lehet az asztma kialakulásának egyik oka

Az allergia egyre inkább terjed az ipari országokban, többek közt az asztma is. A WHO adatai szerint világszerte több mint 250 millió embert érintő krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) nagy részét is allergia okozza. Egyes allergológusok a jelenség fő okát a túlzott higiéniában látják, amelynek következtében az immunrendszer nem fejlődik rendesen ki a gyermekkor során.

1 2 3
Magyar turista videózott meztelen gyerekeket egy dán uszodában

Magyar turista videózott meztelen gyerekeket egy dán uszodában

Marabu Féknyúz: Hozzánk már felkészült vírusok érkeznek

Marabu Féknyúz: Hozzánk már felkészült vírusok érkeznek

Hazaengedték Boldog István egykori mindenesét

Hazaengedték Boldog István egykori mindenesét

Tiszti főorvos: nem kell minden tüsszentést megkoronázni

Tiszti főorvos: nem kell minden tüsszentést megkoronázni

1 253 584 kilométer van ebben a Porschéban

1 253 584 kilométer van ebben a Porschéban

Lézerrel lőtt egy kínai hadihajó egy amerikai repülőre

Lézerrel lőtt egy kínai hadihajó egy amerikai repülőre

Koronavírus: csökkenti Olaszországba tartó járatainak számát a Wizz Air

Koronavírus: csökkenti Olaszországba tartó járatainak számát a Wizz Air

Már Grúziában is megjelent a koronavírus

Már Grúziában is megjelent a koronavírus

A címlapról ajánljuk