szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Műanyagmentes július ide vagy oda, a koronavírus miatt óriási mértékben nőtt az igény a kis kiszerelésű, előre csomagolt ketchupra, mustárra, majonézre és más fűszerekre.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány miatt számos termékre jelentősen megnőtt a kereslet. Ilyenek a kézfertőtlenítők, a WC-papír vagy éppen a konzervek.

Közben az éttermek is egyre inkább törekednek arra, hogy kevesebb műanyagot termeljenek, azonban a koronavírus-járvány miatt egyrészt nem is ajánlják az asztalokra kihelyezett, közösen használt fűszereket, másrészt a házhozszállítás előretörése miatt a legtöbben kénytelenek előre csomagolt, mini tasakos kiszerelést küldeni az étel mellé például ketchupból vagy majonézből.

Az US Foods körülbelül 300 ezer amerikai éttermet és kiszállítócéget lát el előre csomagolt, mini tasakos sóval, borssal, ketchuppal, mustárral és csípős szósszal, a cég ügyvezetője pedig óriási növekedésről számolt be a CNN kérdésére. Az ügyvezető szerint mióta májusban újranyitottak az éttermek, több mint 40 százalékkal több ilyen tasakos fűszert adtak el, mint az előző évben. Egy másik cég, a FoodServiceDirect.com képviselője pedig azt nyilatkozta, hogy 300 százalékkal nőtt a kereslet az előre csomagolt majonézekre és salátaöntetekre.

Kate O'Neill, a Berkeley Egyetem környezettudomány-professzora azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a trend nagyon rosszat tesz a környezetnek.

A szakember arra is kitért, hogy a cukorral, sóval és borssal megtöltött tasakok nem feltétlenül rosszak, mert papírból készülnek és újrahasznosíthatóak. Viszont nem ez a helyzet azokkal a tasakokkal, amikbe egy-egy kis adag ketchupot, mustárt és majonézt nyomnak, mert egyrészt a bennük lévő szósz össze is keni a tasakot, másrészt többféle anyagból, így különböző fóliákból és műanyagból készülnek – ezek pedig lehetetlenné teszik az újrahasznosítást.

Németh András Zhvg

Átalakítja a világunkat a koronavírus, de ez nem baj

A koronavírus-járvány rövid távú hatása, hogy sosem látott arányban csökkent a világ CO2-kibocsátása. Amint a pandémia után az élet visszatér a normális kerékvágásba, a környezetszennyezés ismét lendületet vesz, ám a válság olyan változásokat is elindított, amelyek hosszabb távon is fenntarthatóbbá tehetik a társadalmunkat.

Dobos Emese Zhvg

Örökre búcsút mondhatunk a műanyagmentességnek a világjárvány miatt?

A világjárvány miatt egyre inkább előtérbe került, hogy egyszer használatos csomagolások és műanyagok is jelentik az egészségünk zálogát. Az EU-ban ehhez képest pont ezek betiltása közeledik, a helyettesítők pedig jóval drágábbak. De még nagyobb gond, hogy nincs elég belőlük.

A brit kormány megkönyörült a hódokon

A brit kormány megkönyörült a hódokon

Már 100 milliárd dolláros vagyona van Mark Zuckerbergnek

Már 100 milliárd dolláros vagyona van Mark Zuckerbergnek

Navracsics Tibor: Baj van a Fidesz immunrendszerével

Navracsics Tibor: Baj van a Fidesz immunrendszerével