Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kinek kell itthon tartania attól, hogy elkapja a koronavírust? Mennyivel súlyosabb ez, mint az influenza? Mit tegyünk, ha tapasztaljuk a jeleket? Alapvető kérdéseket tettünk fel Falus Ferenc volt tisztifőorvosnak, tüdőgyógyász szakorvosnak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Mennyire indokolt a világpánik?

Ez minden pániknál utólag derül ki.

Az új koronavírus mennyire súlyos?

Magyarországra nézve pillanatnyilag nem súlyos, az influenzajárvány sokkal súlyosabb és veszélyesebb.

Influenzából lehet koronavírus?

Nem.

Itthon kinek kell attól tartania, hogy megfertőződik?

Elsősorban azoknak, akik valamilyen utasforgalmi területen dolgoznak, egészségügyi dolgozóknak, határőröknek, rendőröknek. Illetve olyanoknak, akik a Távol-Keletre vagy olyan városba utaznak, ahol nagyobb az átmenőforgalom. Azoknak sem árt ügyelniük, akik várandósak.

©

Ha feltételezzük, hogy itthon is lehetnek olyanok, akik Hupej tartományból jöttek, a velük kapcsolatba kerülőknek mire kell figyelniük?

Ha bármilyen tünetük jelentkezik, lázasak, köhögnek, maradjanak otthon, és két hétig ki ne jöjjenek a lakásból. Ha a kapcsolat egyértelmű, akkor indokolt értesítni az egészségügyi hatóságot. A beteg ne háziorvoshoz menjen – hiszen ott megfertőzhet másokat is –, hanem a Szent László kórházba.

Tömegközlekedési eszközön el lehet kapni?

Igen.

Interaktív infografikán ábrázoltuk az új koronavírussal fertőzöttek számát világszerte. A megbetegedések számának megjelenítéséhez húzza a kurzort az adott ország fölé:

Szakemberek szerint a vírus tünetei hasonlóak az influenzáéhoz. Miből gyanakodjak arra, hogy komolyabb bajom van?

Az influenza is elég komoly baj.

Ha valaki lázas lesz és köhög, ne menjen megvizsgáltatni magát?

Csak akkor kell lépni, ha valamilyen szövődménye van. A betegek döntő többsége nagyon enyhe tünetektől szenved, és utána meggyógyul. A kórházban a szövődmények gyógykezelése zajlik.

A tüdőgyulladásé?

Súlyos esetben ez tüdőgyulladással kezdődik és akut légzési elégtelenséggel folytatódik. A koronavírus okozta tüdőgyulladásnál nincs eltérés, a tüdőgyulladáson nem látszik, mi a kórokozó.

Ha valakinek hasmenése van, gyanakodjon koronavírusra?

Az influenzától is lehet ilyen tünete.

Az, hogy emésztőrendszeren át is fertőz a vírus, jelenti-e azt, hogy valamilyen ételeket kerülni kell?

Étellel nem kapható el. Ez azt jelenti, hogy a vírus gyomorba jutva is szaporodik és fertőz.

Mitől lehet meggyógyulni?

Valószínűleg az immunrendszer legyőzi a vírust.

A C-vitamin véd a koronavírus ellen?

Nem, de ártani nem árt, az influenzajárvány miatt sem. Mindkettőben haltak meg makkegészséges emberek is.

A vírus tünetei súlyosabbak, mint az influenzáé vagy más koronavírusé?

Az új koronavírus nem hasonlítható a korábbiakhoz. A SARS esetén 10 százalékos volt a halálozás, a MERS-nél 30. Ennél a vírusnál 2 százalék alatt van az arány, 1 százalék körül stabilizálódhat. Az influenza halálozása nem éri ezt el, de a szövődményeket tekintve legalább olyan súlyos, mint ez. A koronavírus fertőzőképessége nagyobb, mint az influenzáé.

A Hszinhua kínai hírügynökség felvételén az új koronavírussal fertőzöttek első csoportját fogadják az ellátásukra tábori kórházzá alakított épületek egyikében, a közép-kínai Hupej tartománybeli Vuhanban
©

Enyhébb tünetekkel is ugyanolyan mértékben fertőz a beteg?

Ezt nem tudjuk, ennek mértékéről nincs ismeretünk. Eddig úgy tudtuk, tünetmentesen is fertőz a vírus, ez a vélelem azonban megdőlhet, a németek ugyanis korrigálták a korábbi esetleírást. Kiderült ugyanis, hogy a másokat megfertőző kínai nőnek mégis voltak enyhe tünetei, lázcsillapítót vett be. Így tehát kérdésessé vált, hogy tünetmentesen is fertőzne a vírus, ami a járvány terjedése szempontjából egy nagyon fontos kérdés.

Hogyan pusztítható el a vírus?

A fertőtlenítőszerek döntő többsége szerintem megöli.

Azt hallani, ha valaki 1,5 méteren belülre kerül egy fertőzöttel, elkaphatja a vírust, de azt is, ha valaki 15 percig egy légtérben van egy beteggel, abból lehet baj. Mindkettő igaz?

A másfél méteres távolság igen, a 15 percre vonatkozó szabály csak statisztikai feltételezés lehet. Ugyanúgy elkaphatom a vírust, ha másfél másodpercig vagyok egy beteg társaságában, mint ha 15 percig.

A betegnek le is kell tüsszentenie, vagy elég, ha a szobában tüsszent, ahol vagyok?

Ha másfél-két méteren belül van, akkor valószínűleg elég, ha a szobában tüsszent.

A maszk mennyire véd?

Bizonyos mértékben véd, a SARS esetén az egészségügyi dolgozóknál a fertőzés kockázata 85 százalékkal csökkent, ha szabályosan használták a maszkot. Ennek különböző típusai vannak, a sebészi inkább a környezetemet védi, hogy a belőlem kijutó váladék ne fertőzzön. Az apró részecskék kiszűrésére alkalmas maszkok lényegesen drágábbak, viszont néhány óra használat után meg kell semmisíteni mindet. Csak az ér valamit, ami tökéletesen zár az orr és a száj körül, nem jut be mellette levegő. Érdemes hozzá szemüveget vagy arcvédő plasztiklapot használni, mert a szem nyálkahártyáján keresztül is meg lehet fertőződni. Ma Európában maszkot csak az influenza kockázatainak csökkentése miatt érdemes viselni.

Egy orvos szerint a maszk arra is jó, hogy az ember úgy kevesebbet piszkálja az orrát, szemét.

Bár nem erre való, de valóban egészségtudatosabb lesz az ember. A legfontosabb a kézmosás.

Hányszor ajánlott egy nap kezet mosni? És kézfertőtlenítőt használjunk, vagy elég a szappan, folyékony szappan?

Mindegy, hogy szappannal vagy folyékony szappannal mosunk kezet, a lényeg, hogy ez 40-120 másodpercig tartson. Aki nem egészségügyi dolgozó, annak nem feltétlenül kell fertőtlenítőszert használni. Minél többször mos kezet valaki, annál jobb. Ha hazaér, azonnal mosson kezet, vagy olyan tárgyat fogott meg, amit sokan megérintettek előtte, akkor is hasznos.

A haladók szerint a szappan sem elég jó, mert megmaradnak rajta a vírusok, ezért inkább folyékony szappant kell használni.

Lehet, erről még nem hallottam.

Van, aki attól fél, ha hozzá kínai diák jön, vagy a gyereke Kínából érkezett emberrel találkozik, elkaphat valamit. Ez valós félelem?

Nagyon kevéssé. Kínában több mint egymilliárd ember él azokon a területeken, ahol a vírus már elterjedt. A legpesszimistább becslések szerint is csak 200 ezer ember fertőződött meg eddig a vírussal, a többiek nem. Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy pont egy fertőzöttel találkozzon.

Aki Magyarországon él, és olyan közösséggel van kapcsolatban, amelynek a tagjai gyakran járnak Kínában, mennyire van veszélyeztetett helyzetben?

Aki most Kínába utazik, az van veszélyeztetett helyzetben.

Kínába el merjünk indulni?

Oda nem szabad.

Csak oda, vagy a környező országokba se?

A mai ismereteink szerint csak Kína veszélyes.

Márciusban merjek Dél-Koreába utazni?

Térjünk vissza erre márciusban.

El lehet kapni a fertőzést, ha közös repülőn utazom egy beteggel?

Ha két sorral előttem vagy mögöttem ül, és kiderül, hogy beteg volt, engem mindenképp megfigyelés alá kellene vonni, vagy legalábbis tájékoztatni arról, hogy a közelemben beteg volt, hogy figyeljek a tüneteimre, és szükség esetén forduljak orvoshoz. Úgy nem lehet elkapni a betegséget, ha csak elmegy mellettem egy fertőzött a gépen.

Az előttem/mögöttem ülőnek tüsszögni vagy köhögni kell, vagy elég, ha ott ül?

Valamit kell tennie, amivel kijut belőle a vírus.

Az első gyanús eset egy pilótáé volt. A repülőgép szellőzőrendszere miatt veszélyben vannak az utasok?

Szerintem nem. A multirezisztens TBC-s betegek repülőúját vizsgálva alakult ki az a szabály, hogy a két sorral előttük/mögöttük ülőket kell megfigyelni, hogy fertőződtek-e vagy sem. Jelenlegi ismereteink szerint nem valószínű, hogy mindenki megfertőzödjön a repülő szellőzőrendszerén keresztül.

Ha Kínából Magyarországra érkezve senkit sem szűrnek ki a reptéri átvizsgáláson, attól még lehetett fertőzött utas a gépen, aki mást is megfertőzött?

Igen. Ilyen esetben a reptéri igazgatóságnak értesítenie kellene az azonos járaton utazókat. Egyes országokban bevezették, hogy a gyanús eseteknél nyilvánosságra hozzák, hogy az illető milyen járaton utazott, milyen moziban, színházban járt, hogy jelentkezzenek azok, akik ugyanott jártak és tüneteik vannak.

Magyar denevérek terjeszthetik a vírust?

Nem tudjuk.

Mi az oka annak, hogy ez Kínából indult el?

Azért, mert Kínában sok mindent megesznek, a piacon mindenféle vadállat találkozik háziállatokkal, illetve számunkra is közismert élelmiszerekkel. A SARS járvány is úgy indult, hogy a piacon egy cibetmacskát megfertőzött a denevérből kikerült koronavírus, amit szintén árultak a piacon.

A koronavírus elleni védekezésül szájmaszkot viselő csirkehúsárusok egy kuangcsoui piacon 2020. február 3-án.
©

A WHO különböző tanácsokat adott, az egyik szerint óvatosan kerüljünk kapcsolatba állatokkal. A kutyák terjeszthetik a kórt?

Nem.

Érdemes naponta hajat mosni, szakállat vágni? Arcszőrben megtapadhat a vírus?

Néhány órára biztos, nem hiszem, hogy ennél különösebben számítana.

Klóros vízben terjedhet?

Szerintem kizárt.

Társas érintkezésre mennyire kell figyelni? Piacra, koncertre lehet járni?

Magyarországon nyugodtan.

Néhány cégnél, iskolában karantént kérnek a Kínából érkezőktől. Gödön például nagy a pánik, ha egy kínai kisfiú óvodába megy, mehet a többi gyerek is?

Ezt pillanatnyilag túlzott óvatosságnak tekintem.

A vírus által sújtott térségből rendelhetünk postai csomagot?

Igen, mert a vírus nem éli túl az utat, gazdaszervezet nélkül néhány óra alatt elpusztul.

Elterjedt, hogy bizonyos ételek jók a vírus ellen. Volt, aki gulyáslevessel védekezik, más a káposztára esküdött. Van bármi, ami segíthet megelőzni?

Csak ha én árulom. Ukrajnában már árulnak oltóanyagot a koronavírus ellen – ami természetesen átverés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!