#zhvg

Hogy ne a lefolyóban landoljon: mit lehet kezdeni a használt étolajjal?
 

Hogy ne a lefolyóban landoljon: mit lehet kezdeni a használt étolajjal?

Magyarországon is egyre több helyen lehet leadni a használt, fáradt sütőolajat, ám a gyűjtőpontok lefedettsége messze van az ideálistól. Pedig nem kéne, hogy ez ekkora macera legyen: a társasházak sokszor nem tudják, hogy közösen gyűjthetnék és ingyen elszállíttathatnák a háztartások által termelt használt olajat. Ráadásul a krumplisütés után visszamaradt olajat 100 százalékban újra lehet hasznosítani.

Dobos Emese Dobos Emese




Greta Thunberg és Rihanna fotóit égetik India utcáin
 

Greta Thunberg és Rihanna fotóit égetik India utcáin

Összeesküvéssel és lázadás szításával tartóztatták le azt a fiatal klímaaktivistát Indiában, aki a tüntető farmerek mellett állt ki. A kormány hívei válaszképp a mellettük kiálló hírességeik fotóit égetik az utcákon.

hvg.hu hvg.hu












Kényszermunka, környezetszennyezés: bíróság előtt fognak felelni a divatcégek?
 

Kényszermunka, környezetszennyezés: bíróság előtt fognak felelni a divatcégek?

Törvényben igyekszik elejét venni a német kormány annak, hogy a világ másik végéről származó termékek gyártásához a kényszermunka vagy a környezetvédelmi normák megsértése kötődjön. A probléma nem új: az európai divatmárkák előszeretettel szervezik ki a gyártást olyan országokba, ahol lazábbak a környezetvédelemre vonatkozó szabályozások, olcsó és kizsákmányolható a munkaerő. Ennek vélhetően akkor lehet csak vége, ha az Európai Unió jogszabályba iktatja, hogy bármilyen környezeti vagy emberi jogi sérelemért a márkák felelnek, mégpedig a bíróság előtt. A fogyasztók ugyanis addig tiltakoznak a kényszermunka ellen, amíg meg nem kezdődik a leárazás.

Dobos Emese Dobos Emese

 

"A fenntartható vendéglátás legfontosabb lépése, hogy kezdjék el"

Az étterembe járók igénye megnőtt az egészségesebb és környezetet kevésbé terhelő ételekre, ráadásul a koronavírus-járvány most lökést adott olyan szemléletváltásnak is, mint az alapanyagok helyi termelőktől beszerzése. Ezekről, vagyis a zöld vendéglátásról beszélgettünk Szabó Eszterrel, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetőjével, és Patai Zoltánnal, a NetPincér ügyvezetőjével.

Dobos Emese Dobos Emese