szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tudósok egy csoportja a brazil arany oroszlánmajmocskákat oltja be sárgaláz ellen, hogy óvják a populációt, másrészt megakadályozzák, hogy a vírus az emberre is átterjedjen.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Évente 200 ezer ember betegszik meg Brazíliában a sárgaláz miatt, és 30 ezren halnak bele a betegségbe, amelynek 15 százalékos a fertőzés halálozási aránya, de régóta létezik ellene hatékony védőoltás. A majmoktól kiinduló, moszkitók által terjesztett sárgaláz-járványt épp ezért a tudósok az állatok beoltásával fékeznék meg – számolt be a hírről a BBC.

Az országban ugyanis az elmúlt években egyre több megbetegedés fordult elő. Megoldás lenne a védőoltás, amiből azonban egyrészt nincs is elég, másrészt az emberek sem bíznak benne.

Tudósok ezért az arany oroszlánmajmocskákat oltanák be, amelyek kevesebben is vannak, mint az emberek, ráadásul veszélyeztetett faj. Így az oltással nem csak a populációt óvnák meg, de azt is megakadályoznák, hogy a vírust hordozó majmokról szúnyogcsípéssel átterjedjen a sárgaláz az emberekre.

Dobos Emese Zhvg

Akár a Margit-szigetről is kitörhetne a következő világjárvány?

A becslések szerint 1,7 millió olyan különböző vírus van, amit még nem ismerünk. Ezek mintegy fele veszélyes lehet az emberre. Összehasonlításképpen: csupán kétezer olyan, állatról emberre terjedő vírus van, amit már ismerünk – mondja Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa, aki kórokozók járványtanával és ökológiájával foglalkozik, többek között azt is kutatja, hogy milyen evolúciós és ökológiai kölcsönhatás van a városokban előforduló emlősök, kullancsok és kórokozók között, valamint azt is vizsgálja, hogy potenciálisan milyen veszélyt jelentenek ezek az emberekre.

Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

Hét nyomkövető van az egyik legjobb androidos jelszókezelőben

Hét nyomkövető van az egyik legjobb androidos jelszókezelőben

Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie

Rengeteg uniós pénzt költhet el a kormány, de ehhez érdemben kell egyeztetnie