szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Néhány év leforgása alatt 600 kilométerrel voltak kénytelenek arrébb úszni a fiatal fehér cápák Kalifornia közelében.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Az egyre melegedő tengerek és óceánok miatt a fehércápák is kénytelenek más vizekre úszni. Ennek azonban katasztrofális következményei lehetnek más fajokra nézve – számolt be egy új kutatás eredményeiről a Guardian.

A kutatás szerint 2014 óta körülbelül 600 kilométerre voltak kénytelenek északra is felúszni a fiatal fehér cápák a kaliforniai öböltől. A tudósok szerint ez óriási távolság, ennyi idő alatt.

Az amúgy is 2,5 méteres fiatal cápák a felnőtt egyedekkel szemben nem tudják ugyanis megtartani a testhőmérsékletüket a Monterey-öböl eredetileg hűvösebb vizében, így kénytelenek hidegebb vizek felé úszni.

Ezzel párhuzamosan pedig 86 százalékkal nőtt azoknak a veszélyeztetett tengeri vidráknak a száma, amelyeket ezek a fehér cápák öltek meg.

A tudósok arra figyelmeztettek, hogy a klímaváltozás miatt felboruló ökoszisztéma miatt egy újabb veszéllyel – a fehér cápákkal – kell szembenéznie nem csak más, veszélyeztetett vízi élőlényeknek, de az amúgy is érintett halászatnak is.

A kutatók ugyanakkor azt sem zárják ki, hogy a megváltozó előfordulási helyek miatt a cápatámadások is gyakoribbá válhatnak.