szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha elkezdik az Őrségi Nemzeti Parkba tervezett Mol-kőolajkút munkálatait, azt két turistaútvonalról is látni lehetne majd – aggódnak a helyiek.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Országos védelem alatt álló, Natura 2000 nemzeti parki törzsterületen, és egyben az Őrség kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi területen fúrna új szénhidrogénkutat a Mol – számolt be a hírről az ugytudjuk.hu.

A kút fúrása ellen már több mint kétezren írtak alá petíciót. A kezdeményezés elindítói azt szeretnék elérni, hogy az őriszentpéteri önkormányzat és az Őrségi Nemzeti Park utasítsa el a projektet, mert a kőolajkút fúrási munkálatok, valamint a kitermelés maga, súlyosan veszélyezteti az itt élők és az ide látogatók nyugalmát, a tájképet, a természeti környezetet, valamint a védett élővilágot. "Az építési munkálatok határérték feletti zajterheléssel, szállópor- és füstgázterheléssel, a védett környezetben utak építésével meglévők szélesítésével járna. Az építési munkálatokhoz a természetvédelmi területen, fákat vágnának ki. Az éjjel nappal zajló munkálatok zavaró hatása miatti vendégéjszakák elmaradása, még inkább ellehetetlenítik a környék vendégházait, melyek a pandémia miatt amúgy is pengeélen táncolnak! Vis major esetén a kőolajszennyezés visszafordíthatatlan károkat okozna a természeti környezetben” – áll a petícióban.

A lap értesülései szerint 2022 első negyedévében kezdenék meg a mélyfúrást és annak előzetes vizsgálati eljárásra vonatkozó dokumentumában leírják, hogy a tervezett útépítéshez cserjéket, tölgyeket, juhart kell eltávolítani egy rövid szakaszon. Az ígéretek szerint ezzel együtt az út megerősítése, szélesítése elsősorban "csak" zavaró hatással lesz az élővilágra, az élőhelyveszteség elhanyagolható mértékű. A lap szerint a zajvédelmi követelményeknek viszont nem fog megfelelni a mélyfúrás, így ez alól előzetesen felmentést kell kérniük.

A fúrótornyot és a munkálatokhoz szükséges infrastruktúrát a munkálatok alatt két turistaútvonalról is látni lehet majd. Az éjszakai munkálatok során a megvilágítás pedig zavarhatja az állatokat – vélik az ellenzők.

A projektről megkérdeztük a Molt, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Egyre nagyobb a túlterheltség a kórházakban

Egyre nagyobb a túlterheltség a kórházakban

Győr polgármestere a Facebookon oktatta ki a tíz év után kirúgott színházigazgatót

Győr polgármestere a Facebookon oktatta ki a tíz év után kirúgott színházigazgatót

Meghan Markle és Harry herceg elárulta a második gyereke nemét

Meghan Markle és Harry herceg elárulta a második gyereke nemét