szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány kutató most észre is vette ezeket.

Az élet legelső pillanataiban vannak jelei annak, hogy egy újszülött a későbbiekben depresszióval, szorongással fog küzdeni. A kutatók ezt bizonyos agyi kapcsolódási mintákra alapozzák, amelyek arra utalnak, hogy a gyerek agya olyan irányba fejlődik, amely aztán később megkönnyíti a különböző mentális betegségek kialakulását.

A kutatásban eredetileg a koraszülött és a kilenc hónapra világra jött babák agyi kapcsolódásai között lévő esetleges különbségeket akarták vizsgálni. Korábbi tanulmányok ugyanis azt állították, hogy a koraszülötteket jobban veszélyeztetik a későbbi pszichiátriai problémák. Szerették volna kideríteni, hogy az agyi kapcsolódásoknak ebben milyen szerepük van.

Első körben 65 újszülöttről és 57 koraszülöttről készítettek MRI-felvételeket. A koraszülöttek legalább tíz héttel korábban születtek, de az agyukat nagyjából a várható születési időpontjuk körül vizsgálták. Két évvel később a kutatók a depresszió és a szorongás korai jeleit keresték náluk. Azt vizsgálták, hogy az amygdala, az agy félelemközpontja hogyan kapcsolódik az agy más területeihez. A várakozással ellentétben az eredményenk nem mutattak jelentős eltéréseket az újszülötteknél és a koraszülötteknél. Mindkét csoportnál azonban az amygdala és a prefrontális kéreg közötti erősebb kapcsolatot összefüggésbe hozták a szorongásnak és a depressziónak már kétéves korban megmutatkozó korai jeleivel.

A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy bizonyos agyi kapcsolódási minták, amelyek már születéskor jelen vannak, előre jelezhetik a mentális betegségek későbbi kockázatát. A kutatásban vizsgált babákat 9-10 éves koruk örül újabb vizsgálatoknak vetik majd alá, hogy megnézzék, milyen tartós hatásai vannak ezknkek a mintáknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!